Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po 20 letech se jí manžel vrátil mezi živé: Čekala jsem na něj, teď je pro mě cizí člověk

Miloslava P. (41) je exvdovou. Její bývalý manžel se vrátil mezi živé.
Miloslava P. (41) je exvdovou. Její bývalý manžel se vrátil mezi živé.  (Autor: Blesk - Jiří Krušina)
Autor: psch, ČTK, Jiří Krušina - 
29. května 2013
16:52

Dvacet let se skrýval před spravedlností, před několika lety byl dokonce prohlášen za mrtvého. Třiačtyřicetiletý muž Petr P. se skrýval před spravedlností od roku 1994, tehdy měl jít do vězení, pak se ale vypařil. Nyní ho policie vypátrala. Blesk.cz exkluzivně mluvil s jeho manželkou, exvdovou Miloslavou.

Téměř dvacet let žila s vědomím, že se její manžel už nikdy nevrátí. Tři roky poté, co zmizel, se s ním Miloslava P. (41) nechala v jeho nepřítomnosti rozvést, o několik let byl prohlášen za mrtvého. Nyní ho však policie vypátrala.

Co na jeho "zmrtvýchvstání" říká Miloslava, která najednou přestala být vdovou? Reportérovi Blesku se podařilo vypátrat ji.

Nevyvolalo to ve mně emoce. Po vojně začal podnikat a řekla bych, že byl i bílým koněm. Poté co odešel neznámo kam, jsem rok čekala, zda se vrátí. Nepřišel a nejevil zájem ani o naše děti. Prožila jsem si těžké chvíle. Je to pro mě cizí člověk. Když jsem mu teď na soudu řekla, kolik mi dluží na alimentech, tak mě odkázal na právníka,“ řekla exvdova Miloslava P.

Zmizel před 18 lety

"Třiačtyřicetiletý muž z Jeseníku byl naposledy viděn na konci roku 1994, kdy mu bylo téměř 25 let. V ten den odešel od jednání soudu, který ho odsoudil k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost," uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Od té doby se po něm slehla zem, u soudu se už neukázal. Ani nikde jinde. V roce 1997 byl pohřešovaný muž bez přítomnosti rozveden a o 13 let později prohlášen za mrtvého.

Zadoufal v amnestii

Muž na sebe upozornil až letos v lednu, zřejmě v souvislosti s amnestií. Na úřadu ve Frýdku - Místku oznámil ztrátu občanského průkazu. Když zjistil, že mu doklad nebude automaticky vydán, odešel. Druhý den se obrátil na jesenickou radnici a uvedl, že chce nový doklad totožnosti a že byl prohlášen za mrtvého.

Máte nějaké informace o tomto případu? Znáte muže? Pište na e-mail tip@blesk.cz nebo volejte na telefon 724 014 586.

Celou dobu byl v Česku

Informace se tak dostala k policistům, kteří po něm začali pátrat. "Třiačtyřicetiletého muže se jim podařilo vypátrat na Opavsku. Policisté jej ztotožnili a opravdu zjistili, že se jedná o muže, který v roce 1994 zmizel ze světa. Celých 18 let neopustil Českou republiku. Žil v malé vesničce na Vsetínsku. Nikde oficiálně nepracoval. Přivydělával si pouze občasnými brigádami," doplnila jesenická mluvčí. Muž před pěti lety začal vystupovat pod cizí identitou svého známého.

Policisté nevědí, jak dlouho měl sedět

O osudu pohřešovaného muže nyní rozhodne soud. Podle policistů zatím není jisté, zda si bude muset trest, který si měl odpykat, ještě vykonat. Policisté podle informací ČTK nevědí, kolik let měl muž ve vězení strávit. Jeho spis byl již skartován. Podle nich však muž od té doby zřejmě žádnou jinou trestnou činnost nepáchal. Své doklady bude moci získat zpět až poté, co soud zruší usnesení o jeho prohlášení za mrtvého.

malamuti ( 30. května 2013 09:04 )

Domníval se, že se na něho vstahuje amnestie.

pavucinka ( 29. května 2013 20:37 )

Asi by měla být odpovědná celá řada úředníků,kteří se nechali obalamutit. Chybí nám zákon, který v jiných zemích EU mají a po nás se nyní žádá pod trestem neposkytnutí dotací v roce 2014. / Zákon o odpovědnosti úředníků, kteří umožnili zmizení mnoha miliard korun/.

isabelafuentes ( 29. května 2013 20:09 )

A kde jste přišel na to, že to jinde jde?? To přece nikdo nezjistí, kolik lidí se skrývá před zákonem v takovém Německu. Slyšel už jste třeba o Nataše Kampusch? Myslím si, že policie dělá, co může, podle možností.

isabelafuentes ( 29. května 2013 20:03 )

Přesně totéž mě taky napadlo - žít 20 let bez dokladů mi připadá neuvěřitelné. A co třeba ta jeho matka, ta věděla, kde se skrývá? A vnučce nic neřekla? Jestli ne, tak to těpic...

isabelafuentes ( 29. května 2013 19:59 )

Za majetkovou trestnou činnost mohl dostat nanejvýš pár let - proč si to prostě neodseděl, pořád by to bylo lepší než se 20 let skrývat, to si neumím ani představit, to je kus života, jak to bez dokladů zvládl? To nešel 20 let k lékaři, na úřad, nevyjel nikam za hranice? Nechápu...

Zobrazit celou diskusi