Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napadený Michal z Duchcova: Jsem rád, že jsme přežili!

Autor: uá - 
29. května 2013
05:00

Záběry surového napadení manželů Jany a Michala L. v Duchcově otřásly veřejností. Brutalita, s jakou romští útočníci kopou do bezmocné, na zemi ležící ženy, matky malého Davídka, nenechala místní v klidu. Chystají se vyjít do ulic. Videem byl šokován i sám napadený.

„Myslím, že na těch záběrech je toho vidět až, až,“ řekl Blesku. I on spatřil otřesné video až týden po svém napadení, když začalo kolovat po internetu. „Poté, co jsem to viděl, musím říct, že jsem rád, že jsme naživu,“ dodal. Není divu. Romové, kteří se k páru seběhli ze všech stran, rozdávali rány hlava nehlava. Útočili pěstmi a obrovskou větví. Paní Janu strhli na zem, bili jí a kopali do ní.

Útočníci jsou z romské rodiny, která žila ve Velké Británii, a v Duchcově teď vlastní tři domy. „Nesouhlasíme s tím, co se stalo. Je kolem toho ale zbytečný humbuk. Žádná vážná poranění nejsou,“ zlehčoval napadení příbuzný jednoho z útočníků. Zapomněl ale zmínit, že dva z nich (16 a 19) krátce před napadením manželů L. chtěli ukrást motokolo. Jeho majiteli přitom zlomili ruku.

Místním už došla s nepřizpůsobivými trpělivost. Stupňující se brutalita těchto útoků je nenechává v klidu. I když vedení města oznámilo, že násilí v ulicích nehodlá tolerovat, lidem to nestačí. „Problém se neřeší, naopak prohlubuje,“ uvedl Jindřich Svoboda, který kvůli tomu svolal na dnešek na náměstí protestní akci. Podle něj by mělo jít o poklidné shromáždění, kterého se, podle informací Blesku, zúčastní i napadený Michal L.