Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ničivé tornádo v Oklahomě: Kilometr široký zabiják ničil domy, zemřel jeden člověk

Autor: psch, ČTK - 
20. května 2013
07:42

Zničené domy, rozmetaná auta, minimálně jeden mrtvý. Takové následky jsou po ničivém, téměř kilometr širokém, tornádu, které udeřilo v americké Oklahomě. Minimálně jeden člověk zemřel.

Podle televize Fox News zabilo tornádo jednu osobu ve městě Shawnee, východně od Oklahoma City, Policie v Shawnee to podle agentury Reuters zatím nepotvrdila.

Meteorologové v Oklahomě vydávali po celé nedělní odpoledne a večer sérii stále naléhavějších varování před ničivými větrnými víry. Poslední den týdne se mimořádně rozsáhlý bouřkový systém táhl od severního Texasu a na severu dosahoval až do Minnesoty.

První velké tornádo udeřilo v blízkosti Wichity v Kanasasu před 16. hodinou místního času. Meteorologové uporňují na riziko večerního dopadu tornád v jihovýchodním Kansasu.

Schovejte se do bezpečí

Mluvčí meteorologické služby pro centrální oblasti USA uvedl, že kvůli možným mimořádně ničivým tornádům úřad vydal lidem v ohrožených oblastech naléhavé doporučení schovat se do bezpečí. Jde o součást nového systému včasného varování, vypracovaného a testovaného poté, co silné tornádo 22. května 2011 srovnalo se zemí Joplin ve státě Missouri a zabilo 158 lidí.

Nový systém je podle mluvčího meteorologů Patta Slatteryho vyhrazen pro nejsilnější povětrnostní systémy. Ty se mohou přeměnit v mohutné a kompaktní "supercely" s velmi rychlým větrným prouděním a provázené rizikem náhlých záplav.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi