Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bostonský útočník využil svého práva: Po 16 hodinách přestal vypovídat

Autor: ljš, ČTK - 
26. dubna 2013
13:55

Šestnáct hodin ho vyslýchali, dostali z něj cenné informace a dokonce přiznání, pak ale bostonský atentátník Džochar Carnajev přestal vypovídat. Soudkyně ho totiž poučila o jeho právech. Bude teď přiznání relevantní?

Džochar Carnajev, podezřelý ze spáchání pumového útoku při maratonu v Bostonu, se zcela odmlčel, jakmile ho soud poučil o jeho ústavním právu nevypovídat a využít služeb advokáta. Přestal vypovídat zhruba 16 hodin poté, co jej vyšetřovatelé začali v souvislosti s atentátem vyslýchat u nemocničního lůžka, kde se probíral k vědomí po dramatickém zatčení koncem minulého týdne.

Džochara poučila o jeho právech soudkyně Marianne Bowlerová ve chvíli, kdy jej zároveň informovala o obviněních, která byla proti němu vznesena. Přítomný žalobce pak upřesnil, jakou výši trestu bude požadovat, přičemž řekl, že může jít až o trest smrti.

Obviněný se tak dozvěděl mimo jiné o svém právu mlčet, o tom, že každá výpověď může být použita proti němu a že po každé otázce se smí poradit s právníkem. Také mu přidělen úřední obhájce poté, co potvrdil, že nemá dost peněz na to, aby si sehnal právníka sám.

Usvědčí ho?

Předtím, než se seznámil se svými právy, se podle amerických vyšetřovatelů ke svému činu přiznal. Média ovšem začala spekulovat, nakolik bude mít jeho přiznání váhu, když zaznělo předtím. Podle justičních expertů ale policie má k dispozici dostatek důkazů, které Carnajeva i tak z činu usvědčují.

Carnajev byl do dneška upoután na lůžko v bostonské nemocnici Beth Israel kvůli vážným zraněním, která mu způsobily střely bostonských policistů při dramatickém zatýkání. Podle dnešního sdělení policie byl 19letý Džochar převezen z nemocnice do věznice Fort Devens ve státě Massachusetts. Tam byl umístěn do tamějšího nemocničního zařízení pro dlouhodobě hospitalizované.

zelena.karkulka ( 26. dubna 2013 21:33 )

Ty zraněné nikdo nezpochybňuje,jde spíš o t,jestli to tenhle opravdu udělal a jestli byli sami.....víc psát nebudu,jde toho dohledat dost

zelena.karkulka ( 26. dubna 2013 21:31 )

Za chvíli se přizná i k výrobě atomovky v kuchyni

rumovapalice ( 26. dubna 2013 20:12 )

rumovapalice ( 26. dubna 2013 20:11 )

chaoticka1 ( 26. dubna 2013 19:39 )

Jasne.A vysetrovatelia potom radradom vymenuvavali vsetky strategicke budovy v N.Yorku a inych mestach,kym na nieco prikyvol havou,co chel vyhodit do luftu.Asi take priznanie to mohlo byt?

Zobrazit celou diskusi