Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výslech rodičů bostonských atentátníků: Agenti FBI jeli do Dagestánu

Autor: ČTK, ljš - 
24. dubna 2013
21:49

V Americe strávili deset let, pak se vrátili do rodného Dagestánu, své syny tam však nechali dál žít. Tamerlan a Džochar Carnajevovi pak do amerických dějin vstoupili tím nejhorším možným způsobem - jako atentátníci! Agenti FBI nyní přiletěli jejich rodiče vyslechnout, aby zjistili pozadí celé tragédie.

Rodiče bratrů Džochara a Tamerlana Carnajevových, údajných strůjců nedávného atentátu v Bostonu, se dnes v dagestánské metropoli Machačkale setkali s agenty americk FBI. Setkání se uskutečnilo v sídle dagestánské rezidentury ruské tajné služby FSB.

Mlčení

O průběhu rozhovoru jeho účastníci odmítli s novináři hovořit. Anzor a Zubejda Carnajevovi se od smrti Tamerlana a zadržení jeho mladšího bratra Džochara novinářům vyhýbají. Mlčení prý hodlají prolomit ve čtvrtek, kdy se s žurnalisty mají setkat na tiskové konferenci.

O vyslání týmu vyšetřovatelů do Machačkaly informovalo americké velvyslanectví v Moskvě už v úterý. FBI zajímají zejména okolnosti Tamerlanova loňského půlročního pobytu v Dagestánu, které by mohly vrhnout víc světla na bostonský útok. Američané mají podezření, že Tamerlan Carnajev se v Dagestánu či sousedním Čečensku setkal s náboženskými extremisty a přejal jejich učení.

Rozvedli se

Carnajevovi se přestěhovali do USA v roce 2002, ale po deseti letech se vrátili do Dagestánu. Ještě během pobytu v USA se rozvedli, oba synové po jejich odjezdu ve Spojených státech zůstali.

Otec rodiny Anzor Carnajev agentuře RIA Novosti řekl, že ve čtvrtek chce odletět do Bostonu, aby vyslechl americkou verzi bostonského atentátu, vůči níž má očividně výhrady. Carnajevovi mají údajně rovněž v úmyslu převézt ostatky Tamerlana k pohřbení do Ruska.

Tamerlan Carnajev byl minulý pátek zabit při přestřelce s bostonskou policií. Džochar byl vážně zraněn, leží v bostonské nemocnici, ale s vyšetřovateli komunikuje. Oba bratři podle FBI minulý týden odpálili dvě výbušniny v cílové rovince bostonského mezinárodního maratonu. Tři lidé explozi nepřežili kolem 180 dalších bylo zraněno.

venxa ( 25. dubna 2013 16:11 )

Ty debile kdyz jses takovy vlastenec tak se rejpej s ostatni luzou v tom vasem hnojisti zvanem Ceska republika a nestrkej svuj svinsky rypak do veci o kterych vis kulovy ho.vno.

reggina ( 25. dubna 2013 12:01 )

Zubejdat

namoroman ( 25. dubna 2013 11:18 )

reggina ( 25. dubna 2013 09:35 )

Ale no tak.... Nejsou tak schopni, ten agent ze CIA nazval Cesko muslimskym statem. V primem vysilani

alex0800 ( 25. dubna 2013 07:51 )

Plesku, proč nepíšeš o těch chlapcích s batohy na zádech pracujících pro CIA?? Tato skupina stála skutečně za celým útokem.. Ty bratry se CIA a ostatním složkám nepodařilo popravit oba, což je problém, ale MK ULTRA to vyřeší a přeživší kluk se přizná, byť s tím neměl nic společného.. Další shozená dvojčata či poprava JFK.. Zkrátka další akce CIA pro likvidaci občanských práv a svobod.. Prý země svobody Totalitní policejní stát jako prase.. Lidé, probuďte se a bděte.. Už Vás brzy bude potřeba.. Vlastenec

Zobrazit celou diskusi