Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Carnajev se přiznal k atentátu! Šlo mu zabránit?! FBI i CIA měly bratra dříve v hledáčku

Autor: kla, ČTK - 
25. dubna 2013
06:55

K atentátu v Bostonu možná vůbec nemuselo dojít. Rusko už dříve na Tamerlana Carnajeva upozorňovalo FBI i CIA, agentury ho tedy zařadily na seznam sledovaných osob, to ale bylo asi vše. K atentátu už se v nemocnici přiznal jeho bratr Džochar Carnajev (19).

Není ale jasné, zda Džocharovo přiznání bude mít před soudem váhu, protože zaznělo před tím, než ho američtí vyšetřovatelé seznámili s jeho ústavním právem nevypovídat a využít služeb advokáta.

Carnajev stále leží v bostonské nemocnici s prostřeleným hrdlem a dalšími vážnými zraněními způsobenými bostonskými policisty při jeho zatýkání.

Mohlo se atentátu zabránit?

Rusko v roce 2011 upozornilo americké tajné služby na osobu Tamerlana Carnajeva dvakrát. Počátkem roku kontaktovala ruská kontrarozvědka FSB Federální úřad pro vyšetřování (FBI), v listopadu téhož roku pak pravděpodobně i CIA.

Agentury staršího bratra zařadily na seznam sledovaných osob, tím to ale nejspíš skončilo. Podle nich nebyly ruské informace důvěryhodné, proto případu nevěnovaly tolik pozornosti. V opačném případě by možná atentátu mohly zabránit.

"Rusové se často zajímají o osoby, které teroristy nejsou. Jejich slova nelze brát za bernou minci, je třeba zkoumat jejich postranní úmysly," uvedl nejmenovaný americký diplomat.

Na seznamu byl Carnajev rok, FBI ho lustrovala čtyři měsíce, nenašla ale nic zvláštního. Když v roce 2012 odjel do Ruska, kontaktovala pobočku v Bostonu, co se ale dělo dál nikdo neví.

Odveta

Všechny informace z výslechu údajného atentátníka v nemocnici jsou úředně nepotvrzené, protože vyšetřovatelé nejsou oprávněni o nich informovat média. Z dosavadního vyšetřování ale už pronikly informace o tom, že Džochar Carnajev byl pod silným vlivem svého bratra Tamerlana, který pumový atentát připravil jako odvetu za americké bojové operace v Iráku a Afghánistánu.

K hlavním věcným důkazům proti bratrům Carnajevovým patří pistole nalezená na místě přestřelky s policií a zbytky zařízení, jímž atentátníci na dálku nálož odpálili.

dobrotka ( 25. dubna 2013 14:29 )

Tak to si FBI a CIA muzou vzajemne poklepat po ramenou, jaci jsou tam borci. Hlavne, ze pak vymysli opatreni, ktere nejvice zasahne lidi ze zemi, ktere s terorismem nemaji nic spolecneho

majojo ( 25. dubna 2013 09:49 )

Ono stačí pacientovi na hadičkách trošku přiškrtit kyslík a souhlasí se vším. To není jako inkvizice, ti věšeli lidi za ruce a natahovali na žebřík - kdepak, už jsme v 21. století a máme humánní metody. (I když na některé grázly bych použila ty původní).

andy63 ( 25. dubna 2013 09:48 )

Přiznal se? Nedivím se. Boston začíná na písmeno B, stejně jako Břeclav!!!!

reggina ( 25. dubna 2013 09:31 )

Ale jsou nevinnnnnnneeeeeee!!!

maximillian ( 25. dubna 2013 09:30 )

To je teda pekna Luza-Cuza "rodinka"...Vic nez 50 leta matka krade v luxusnich obchodnich domech, pak odjede ze Statu do te zasrane Cecnie a necha v te dobe mladeho temer ne dospeleho syna sameho se starsim fanatickym bratrem. Ekelhaft !

Zobrazit celou diskusi