Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvrhlý zloděj: Na hřbitovech ukradl 400 uren! Prodal je do sběru

Zloděj ukradl téměř čtyři stovky pohřebních uren. Prodal je do sběru
Zloděj ukradl téměř čtyři stovky pohřebních uren. Prodal je do sběru  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK, ljš - 
24. dubna 2013
17:35

Stovkám lidí vehnal do očí slzy, když zdemoloval a ukradl urny, ve kterých ležely ostatky jejich nejbližších. Policie třiadvacetiletého mladíka, který schránky prodával do sběru, aby si vydělal na drogy, dopadla. Hrozí mu až pět let vězení.

Policisté na Litoměřicku objasnili rozsáhlý případ krádeží kovových uren na hřbitovech. Třiadvacetiletý muž z Lovosicka je podezřelý, že krádežemi asi 400 uren způsobil škodu 400.000 korun. Hrozí mu až pět let vězení. Uvedená čísla podle krminalistů ještě nejsou konečná, protože případ se nadále prošetřuje a není vyloučeno, že škoda ještě naroste. Podezřelý je ve vazbě.

Mladík podle policie kradl urny zejména na menších hřbitovech na Lovosicku a Litoměřicku, například v Keblicích, Třebenicích, Brozanech či Klapém. Jeden případ se odehrál i v Trmicích na Ústecku a jeden na Lounsku. Popis pachatele policisté získali ve sběrnách surovin, kam muž urny prodával. Zadrželi ho 18. dubna.

Většinu jeho lupu policisté našli v jedné ze sběren na Lounsku. "Tam došlo k zajištění přibližně 230 kilogramů tohoto materiálu. Do současné doby bylo prokázáno, že odevzdal 380 kilogramů uren, ve větší části poškozených," informoval litoměřický kriminalista Roman Kočí.

Popel

Podle policistů muž urny otevřel, vyndal z nich plastové pouzdro s ostatky, které ve většině případů nechal na místě, v několika případech však ostatky vysypal. Následně urnu rozstříhal nebo rozšlapal a odvezl do sběrny. Ta mu za ně vyplatila necelých 40.000 korun. V jednom případě odcizil dokonce urnu ze stříbra, jejíž hodnota představovala asi 60.000 korun. "Tu rozstříhal a prodal ji jako měď," řekl kriminalista Martin Helcl.

Drogy

Muž se ke svým činům doznal, jako důvod své trestné činnosti uvedl tíživou finanční situaci. Policisté v této souvislosti zmínili, že jde o nezaměstnaného narkomana. Už v minulosti byl několikrát trestán, především pro majetkovou kriminalitu.

Zadržen byl při řízení vozidla, ačkoli měl vysloven zákaz řízení. Kromě krádeže a hanobení lidských ostatků je tak obviněn i z maření výkonu úředního rozhodnutí.

ofenson ( 24. dubna 2013 19:28 )

"Zvrhlý zloděj" ? Do absurdnosti zvrhlé výkupny, pěkně prosím....

y1xcvbnm ( 24. dubna 2013 18:40 )

ten kdo je vykoupil by měl dostat flastr že by už sběrnu neviděl!!! Co jsou to za zákony!! Vykupují se kanály, okapy a pod. od lidí kteří evidentně tyto věci ukradli. Kde to jsme??

ejvm1712 ( 24. dubna 2013 18:22 )

Potrestat i toho co od něho bral ty urny ve sběrně!

ejvm1712 ( 24. dubna 2013 18:21 )

souhlas Drogu tam taky sežene,pěkně tepličko,čistá postel a čisté oblečení,dobré a chutné jídlo,sebemenší zdravotní problém a hned následuje bezplatné léčaní a zdrav.péče. Co mu bude chybět-s r á č o v i ?

vykutalena.vdova ( 24. dubna 2013 18:14 )

Mnojo ten už nemá co ztratit. Nástupem do báně si jenom polepší...

Zobrazit celou diskusi