Pojištění kol nabízí mnoho pojišťoven, jedna z nich nyní přišla s úplnou novinku. „Pojištění kryje i krádež kola z volného prostranství, tedy například zamčeného před domem,“ uvedl Karel Studnička z cyklistického obchodu Ski a Bike Centrum Radotín. Kryté jsou také krádeže z nosiče aut, loupež pod pohrůžkou, zničení nehodou při přepravě nebo vandalismem.

Kolik stojí pojistka?

Suma závisí na pořizovací ceně kola - například kolo v hodnotě 15 až 20 tisíc lze pojistit na celý rok za 1390 Kč. Ceník pojištění najdete ZDE  

U nového kola nebo u stáří do 2 let se pojišťuje vždy na původní cenu nového kola. U starších kol se bude přihlížet k opotřebení. Pro sjednání pojištění je nutné dovézt kolo do jedné z provozoven, kde se pojištění sjednává. Starší stroj bude na místě zároveň oceněn. Seznam provozoven je ZDE

Co dělat, když mi kolo ukradnou?

Zloději trvá sotva pár vteřin a už ujíždí na svém lupu
Autor: Ski a Bike Centrum Radotín
Statistiky jsou neúprosné – počet krádeží bicyklů stoupá. Loni přišlo o své stroje 7 746 cyklistů, což je o dva tisíce poškozených více než v roce 2008. Také celková škoda se šplhá do závratných výšek - z necelých 80 milionů korun v roce 2008 na téměř 127 milionů korun v roce 2012. Policii se přitom podaří objasnit jen zhruba 13% případů.

„Krádež se doloží protokolem od policie, nemusí se čekat na uzavření případu a pojišťovna zruba do týdne plní svůj závazek vůči klientovi. Pojistná událost se dá rychle řešit i přes internet,“ vysvětluje Studnička.

Kdy pojišťovna krádež nehradí?

Pojištění se nevztahuje na kola nechaná venku v noci třeba na střeše automobilu nebo zamčená před restaurací přes noc. Všechny běžné situace pojištění jinak kryje. Důležité však je mít kolo zabezpečené řetězem! A dobrá zpráva na závěr pro milovníky cyklistických dovolených – pojištění se platí i pro zahraničí.

Na co si lze kolo pojistit?

* krádež kola z volného prostranství

* krádež kola z auta či nosiče na střeše

* poškození či zničení kola při nehodě

* poškození či zničení při přepravě

* vandalismus