Vozík za kolo si získal řadu příznivců už před letošním červnem, kdy ho zákon nepovoloval. Oproti sedačce má přitom řadu výhod. Vlastně těžko vůbec najít vlastnost, kde by mu mohla sedačka konkurovat. Proti hovoří snad jen cena a velký výskyt plastů, které mohou obsahovat jedovaté látky. Povolení vozíků a přípojných zařízení ale nenese jen samá pozitiva. „Cyklisté si často neuvědomují, že vozíky byly vyvinuté pro použití na cyklostezkách, jsou širší než kolo, nízké a řidiči je mohou snadno přehlédnout,“ upozorňuje Václav Špička z Autoklubu ČR. „Na většině našich pozemních komunikací hrozí nebezpečí, že dítě bude vystaveno prachu a výfukovým zplodinám,“ dodává Špička.

Vozík

Nezapomeňte vozík s dítětem opatřit výstražným praporkem
Autor: profimedia.cz
Při výběru si musíte dát pozor na obsah ftalátů a aromatických uhlovodíků, protože dítě bude ve vozíku trávit spoustu času a někdy i na přímém slunečním světle. U vozíku je také obzvlášť důležité povinné osvětlení, které často není v základní výbavě. Přikupte proto blikače a reflexní díly. Velkou výhodou některých vozíků je možnost používat je jako kočárek.

Sedačka

1348754:gallery:true:trueJsou levné a máte v nich dítě pěkně na očích. Oproti vozíčkům ale nejsou tak pohodlné, takže se dají použít jen na kratší výlety. Dítě v nich také sedí poměrně vysoko, což zhoršuje stabilitu kola. Samo nemůže vylézt ani nalézt. Velkou výhodou sedaček ale je, že jsou umístěny na kole, takže nijak nezvětšují rozměry kola.

Přívěsy a vodicí tyče

Nejstabilnější systém tvoří polovina kola, která má místo přední vidlice připojení ke kolu dospělého
Autor: profimedia.cz
Jsou levnější a praktické, ale nechrání dítě před nepřízní počasí. Musíte také dávat dobrý pozor, aby delší jízdou unavené dítě za řídítky neusnulo a z kola nespadlo. Dají se ale snadno převážet v autě a nepoužívají tolik plastů. Nejstabilnější systém tvoří polovina kola, která má místo přední vidlice připojení ke kolu dospělého. Sehnat ale můžete i jednoduchou spojovací tyč, díky níž připnete dětské kolo k vlastnímu. Musíte ale dávat pozor na kvalitu. Nejlevnější modely dovolují dítěti malý pohyb řídítky, což je špatně, a může u nich hrozit i rozpojení.

Pozor! Budete těžší

Ať už zvolíte jakýkoliv způsob jízdy s dítětem, vždy pamatujte na to, že budete mít delší brzdnou dráhu a i udržení rovnováhy bude náročnější. Zvlášť při změně jízdního pruhu, nebo při jízdě přes překážky.