Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

110 km/h místo devadesátky! Vláda schválila změnu, má to háček

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
17. dubna 2013
21:35

Na silnicích 1. třídy by se měla v dohledné době zvýšit povolená rychlost z 90 km/h na 110 km/h. Odsouhlasila to Nečasova vláda, ovšem nebude to platit pro všechny komunikace. Ale jen pro ty, kde jsou uprostřed svodidla.

O schválení vládního plánu na zvýšení povolené rychlosti na vybraných silnicích informoval po dnešním zasedání místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Zvýšení rychlosti se přitom bude týkat úseků, které musí splňovat bezpečnostní kritéria, uvedl ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Zjednodušeně řečeno má jít o silnice, které připomínají dálnici. Podmínkou je tedy dvouproudý provoz v obou směrech a svodidla uprostřed komunikace.

Tahle změna je přitom součástí návrhu novely zákona o pozemních komunikacích, který předložilo ministerstvo dopravy. Návrh nyní míří do Sněmovny a Senátu. Po jeho případném schválení bude ministerstvo dopravy spolu s policií prověřovat zhruba dvě desítky úseků napříč republikou.

Součástí novely je pak třeba i umožnění obcím, aby mohly prodávat vozdila, odtažená při blokových čištěních, o která se jejich majitelé nehlásí ani po šesti měsících.

rumovapalice ( 18. dubna 2013 07:47 )

kdyby ty silnice postavili z pořádnýho materiálu a platné technologie, tak bys nemusel platit nic brouku, chápeš?

rumovapalice ( 18. dubna 2013 07:45 )

no to je úžasné jak se tato vláda vtírá, nejprv ku.rvy zdražej žrádlo a pak lezou do zadku šoférum aby je aspoň někdo volil, dobytek,

zlymikes ( 18. dubna 2013 05:41 )

To je jen legalizace chování řidičů s písmenem "A" ve své SPZ.Teď bude každý nadřidič s tím svým hranatým kýblem jezdit 130

anka ( 18. dubna 2013 00:15 )

udrzba silnic stoji spoustu penez...u nas platime 1200 korun rocne za znamku ( kazdy kdo jezdi autem) a kupujeme si ji na den narozeni.....

lug70 ( 17. dubna 2013 23:49 )

No právě. Je to asi tři měsíce kdy v médiích se objevila nenápadná zpráva, že vláda uvažuje o zpoplatnění cest prvních tříd. Podle mně je zvýšení rychlosti na silnicích prvních tříd jen dalším krokem ke zpoplatnění. Tzn. budeme muset kupovat dálniční známky, které jistě k vůli tomu výrazně zdraží i na silnice první třídy.

Zobrazit celou diskusi