Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaro je tady! Vysočina se těší z tisíců květů bledulí

Na Vysočině už vědí, že jaro definitivně převzalo svou vládu. Koberce bělostných květů bledule jarní jsou přitom každoročně lákadlem pro stovky návštěvníků z celého Česka.
Na Vysočině už vědí, že jaro definitivně převzalo svou vládu. Koberce bělostných květů bledule jarní jsou přitom každoročně lákadlem pro stovky návštěvníků z celého Česka.  (Autor: Foto Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
17. dubna 2013
22:59

Na Vysočinu dorazilo definitivně jaro! Přestože na některých stinných místech kraje je stále možné ještě najít zapomenutou sněhovou závěj, v přírodní rezervaci Jechovec nedaleko Staré Říše na Jihlavsku už vykvetlo tisíce bělostných květů bledulí jarních.

„Na tohle se každoročně těšíme. Teď už je skutečně jaro i tady. Někteří obyvatelé Staré a sousední Nové Říše sem ty květy chodí vyhlížet a povytahovat ze země už od začátku března,“ přiznal s úsměvem Blesku jeden z místních.

Na necelých třech hektarech podmáčené olšiny vykvetl bílý koberec. Největší naleziště bledulí ve střední Evropě bylo vyhlášeno přírodní rezervací už v roce 1981. V rezervaci je zakázána těžba dřeva. Kromě stovek návštěvníků, kteří se na ojedinělé naleziště každoročně přijedou podívat, Blesk tentokrát na místě zastihl dvě jihlavské studentky Lucku a Hanku.

„Je to krása a nevšední zážitek. Letos jsem tu už byla před pár týdny, ale to bylo ještě všechno pod sněhem,“ svěřila se Blesku tmavovláska Hanka (19).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi