Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oslavy 101. výročí narození zakladatele KLDR: Vypustí raketu středního doletu?

KLDR oslavuje 101. výročí narození zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena
KLDR oslavuje 101. výročí narození zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena  (Autor: Profimedia.cz, ČTK)
Autor: psch, ČTK - 
15. dubna 2013
08:33

KLDR oslavuje 101. výročí narození zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena. A protože to při jejich oslavách tak bývá, svět se obává vypuštění rakety středního doletu. Spojené státy jsou se Severní Koreou připraveny vyjednávat.

"Nebezpečný severokorejský program jaderných raket neohrožuje jen sousedy Severní Koreje, ale také její vlastní lid," zdůraznil americký ministr zahraničí John Kerry.

Při návštěvě Japonska, které se zvlášť obává nedaleké KLDR, vyzval Kerry Pchjongjang, aby učinil kroky, kterými ukáže, že bude ctít své závazky a mezinárodní normy.

Raketa k výročí

Mezinárodní společenství se obává, že Severní Korea by mohla odpálit svou raketu středního doletu u příležitosti dnešního 101. výročí narození zesnulého zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Pchjongjang již v minulosti často oslavoval své vrcholné představitele vojenskými testy.

Kerry bez upřesnění možné reakce USA na případný raketový test KLDR dnes prohlásil, že by to byla ze strany KLDR "ohromná chyba".

Zkouška jako hrozba USA

Podle dřívějších zpráv americké a jihokorejské rozvědky Pchjongjang začal chystat první zkoušku své střely Musudan o předpokládaném doletu až 4000 kilometrů. Zkouška má kromě jiného demonstrovat schopnost Severní Koreje zasáhnout americké základny na tichomořském ostrově Guam.

Nejvyšší severokorejský představitel Kim Čong-un ráno navštívil mauzoleum, ve kterém spočívají balzamovaná těla dvou předchozích severokorejských lídrů - jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena. Poté se očekává jeho účast na tradiční vojenské přehlídce v centru Pchjongjangu.

maruch ( 15. dubna 2013 12:38 )

Jsou to magoři,já při výročí narození vypouštím jenom špunty ze šáňa.Jiný kraj jiný mrav.

ninga ( 15. dubna 2013 10:15 )

bude to raketa, kterou vystřelí kolmo vzhůru, a za pár minut jim přistane na kebuli - možná se jim v ní rozsvítí

xxxx678 ( 15. dubna 2013 09:48 )

Ale oni pořád vykřikují,že od nikoho žádnou pomoc nepotřebují,ani nechtějí mají všeho "nadbytek" To hlavní město vypadá jak poslední zapadákov-jedna nějaká hlavní silnice a to okolo-pole neoraná...

rudyptak48 ( 15. dubna 2013 09:28 )

101 výročí? To se nějak vymyká zavedenému cyklu komunistických pětiletek. Neuctívají také symbol pěticípé rudé hvězdy? Alespoň u nás se to dodržovalo u pětiletek. Jsou vůbec Korejci schopni připravit tohle světové divadlo každý rok, na počest svého "milovaného" Kim Ir Lenina? Jen je nechte, sami sobě připraví hladomor a pak vyvěsí bílou vlajku s žádostí o pomoc z OSN.

cityjail ( 15. dubna 2013 09:03 )

Hlava mi nebere,kdo živí tu milionovou armádu a financuje jaderný program-když nemají co žrát??

Zobrazit celou diskusi