Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Válečné přípravy: KLDR doporučila cizincům v Jižní Koreji, aby raději utekli

V reakci na severokorejské výhrůžky rozestavěli Japonci po Tokiu obranné střely
V reakci na severokorejské výhrůžky rozestavěli Japonci po Tokiu obranné střely  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
9. dubna 2013
11:21

Že by komunistická Severní Korea přece jen přešla od výhrůžek k činům? Nadále pokračuje ve válečné rétorice, tentokrát doporučila cizincům v Jižní Koreji evakuaci před případnou válkou. Na tohle vyjádření pak

Napětí na Korejském poloostrově neustává a KLDR dnes vyzvala cizince v Jižní Koreji, aby se pro případ války přichystali k evakuaci ze země. "Nechceme ublížit cizincům v Jižní Koreji, pokud vypukne válka," citovala oficiální agentura KCNA mluvčího severokorejského výboru pro mír v Asii a Tichomoří, který prý dodal: "Korejský poloostrov je na pokraji termojaderné války."

Severokorejští pracovníci pak dnes také nenastoupili do práce v průmyslovém komplexu Kesong, který KLDR provozuje společně s Jižní Koreou. Severní Korea tak přetrhla i poslední pojítko se svým sousedem.

Chystají se na válku?

Evakuační plán si mají dle severokorejského doporučení připravit zahraniční organizace, firmy i turisté. Podle analytiků, oslovených agenturou AP, je však přímý útok na jihokorejskou metropoli Soul krajně nepravděpodobný. A tak dnešní výzvu řadí odborníci na úroveň podobných prohlášení z minulého týdne.

V řadě lidí však stále hlodá "červíček pochybností". Co kdyby... Podle pozorovatelů si však KLDR dala za cíl zvyšovat znepokojení především v okolních státech a v USA.

Japonská armáda kvůli tomu dnes rozmístila v samotném centru metropole Tokia obranné střely Patriot, které mají chránit město před případným útokem raket. V pohotovosti jsou rovněž v Japonském moři válečné lodě, vybavené protiraketovým obranným systémem Aegis, které dostaly rozkaz sestřelit jakoukoli raketu odpálenou v KLDR.

Český velvyslanec: V KLDR útoku zatím nic nenasvědčuje

Jak to v současné době v KLDR vypadá, přitom popsal český diplomat Dušan Štrauch. Podle něj jde jen o "silácká prohlášení" a nejsilnější propagandu za několik posledních let. Útoku očividně nic nenasvědčuje. A nebo zdání klame?

"Kromě několika velkých demonstrací v Pchjongjangu a provinčních metropolích probíhá vše pořád stejně. V ulicích a například i na polích válečné mobilizaci nic nenasvědčuje. Všude se pracuje ve velkém, v tisících až desetitisících se upravují ulice a parky. Na venkově jako obvykle masově probíhají jarní práce na polích, opravují se hráze u řek a podobně," tvrdí český velvyslanec pro Lidové noviny.

bjutifl ( 9. dubna 2013 19:50 )

přesně dsmann- někomu tu uniká časová posloupnost a co bylo reakcí na předešlé provokace

dsmann ( 9. dubna 2013 13:48 )

První začal chřestit zbraněma Kim

deratizator9 ( 9. dubna 2013 13:01 )

Nejdřív USA pořádala vojenské manévry u hranic KLDR, potom provokovala přelety bombardérů nad Koreou a teď se celý svět bude divit co se stane,že si to KLDR nenechá líbit.

rudyptak48 ( 9. dubna 2013 12:41 )

Kim tam nechce žádné cizince, aby zdokumentovali jeho potupnou porážku, až si na-se-re do kalhot.

e.44 ( 9. dubna 2013 12:32 )

Pokud je to tak, jedinym řešenim je ho včas sejmout. Protože jestli někdo v dnešní době odpálí "atomovku", je tu neodvratně třetí a poslední světová.....pak už nebude nic.

Zobrazit celou diskusi