Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pochod za zavražděnou Petru (†15): Hrozí chaos a násilí?

Autor: psch, ČTK - 
3. dubna 2013
15:08

Týden a dva dny po brutální vraždě patnáctileté školačky Petry ulicemi Jihlavy projde průvod zhruba 700 lidí, kteří uctí dívčinu památku. Policisté ale chystají bezpečnostní opatření, hrozí chaos a násilí?

Otřesný případ, který Jihlavou otřásl před týdnem, kdy policisté na skládce našli části těla zavražděné školačky, rozzlobil mnoho tamních obyvatel. Jsou slyšet slova zloby, chtěné pomsty.

Proto se policisté i strážníci obávají, že by při pátečním pochodu 700 lidí mohlo dojít k násilí a chaosu. Bezpečnostní opatření připravují jak policisté, tak strážníci i magistrát.  

Tříhodinová akce

Organizátoři počítají s velkou účastí. "Setkání by mělo trvat od 15:00 do 18:00. Účastníci by se na závěr měli přesunout do Havířské ulice, kde zapálí svíce a rozejdou se," uvedl mluvčí magistrátu Radek Tulis.

"Informace o ohlášeném setkání monitorujeme, vyhodnocujeme a určitým způsobem se na něj připravujeme, ale nebudeme se k tomu blíže vyjadřovat," řekl náměstek krajského policejního ředitele Pavel Peňáz.

Minuta ticha na základce

Základní škola, do které zavražděná dívka chodila, se akce oficiálně nezúčastní. "Je možné, že někteří žáci nebo zaměstnanci školy tam půjdou jako soukromé osoby," řekl ředitel školy Petr Mouryc.

V úterý ráno po velikonočních prázdninách se podle něj ve škole uskutečnila pietní vzpomínka s minutou ticha.

Maximální nasazení

Městská policie podle ředitele Jana Frence nasadí maximální počet hlídek, které ve spolupráci s Policií ČR budou dohlížet na udržování veřejného pořádku.