Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EU pomůže Kypru 10 miliardami: Velké ztráty však utrpí boháči z Ruska

V Rusku se politikům nelíbí, že ruští boháči mají přijít na Kypru o část svých úspor. Kypřanům se pak nelíbí, že se jejich země ocitla na pokraji bankrotu a EU chce sáhnout i na jejich peníze. Terčem útoků se tak opět stala německá kancléřka Angela Merkel
V Rusku se politikům nelíbí, že ruští boháči mají přijít na Kypru o část svých úspor. Kypřanům se pak nelíbí, že se jejich země ocitla na pokraji bankrotu a EU chce sáhnout i na jejich peníze. Terčem útoků se tak opět stala německá kancléřka Angela Merkel  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
25. března 2013
14:38

Jeden z nejmenších členů eurozóny Kypr se ocitl v obrovských problémech. Podle předsedy Evropské komise Barrossa byl pár dní od definitivního bankrotu. Ministři financí eurozóny se však dnes dohodli, že tonoucímu hodí záchranný kruh. A schválili plán, díky kterému do země napumpují záchranný úvěr 10 miliard korun. Pomoc však postihne boháče, kteří mají na Kypru své účty.

O detailech pomoci se však ještě bude v dubnu jednat. První splátku ze zamýšlené pomoci ve výši 10 miliard eur, která by měla odvrátit kyperský bankrot, by země mohla podle šéfa fondu ESM Klause Redlinga dostat počátkem května.

Na rozdíl od předchozího návrhu neobsahuje plán plošné a kontroverzní zdanění vkladů lidí v kyperských bankách, který se setkal s odporem prostých Kypřanů. Terčem nevole se v kyperských ulicích kvůli úmyslu sáhnout na konta všem stala celá EU v čele s německým "nepřítelem" Angelou Merkel.

Zmrazí vklady nad 100 tisíc eur

Těžké ztráty však na Kypru utrží pravděpodobně velcí střadatelé, mezi nimiž je mnoho Rusů. Část peněz boháčů totiž půjde na záchranu problémového finančního sektoru v zemi. Odborníci přitom odhadují objem ruského peněžního kapitálu na Kypru na 30 miliard eur (asi 775 miliard Kč).

Nový plán nepostihne pojištěné vklady do 100 tisíc eur (asi 2,6 milionu korun), ale částky nad 100 tisíc eur budou zmrazeny, dokud se nevypočítá, jaká část z nich připadne na pokrytí ztrát. Dohody bylo dosaženo několik hodin před vypršením stanovené lhůty, po které měla být Kypru zastavena pomoc od Evropské centrální banky.

Ruská nespokojenost

Dvě největší kyperské banky Bank of Cyprus a Laiki teď prý čeká sloučení a "hluboká restrukturalizace". Banky na Kypru jsou přitom zavřené již déle než týden a zatím se neví, kdy budou znovu otevřeny. Do velkých potíží se dostaly kvůli napojení na problémové Řecko.

U bankomatů se pravidelně tvoří velké fronty. Řada bank má však omezené výběry v hotovosti na 100 eur na den. Kvůli obavám z odlivu kapitálu.

Plán na záchranu Kypru přitom významně postihne především bohaté Rusy s velkými vklady na Kypru. Dohodu již zkritizoval ruský premiér Medveděv: "Podle mě tam (na Kypru) pokračují v rozkrádání nakradeného," řekl podle agentury Itar-Tass Medveděv na dnešní poradě s vicepremiéry.

Podle německého ministra financí Schäubla je to však nejlepší způsob, jak postavit zemi zpátky na nohy. "Jde o mimořádně komplikované okolnosti a je těžké dělat prognózy," dodal však předseda Evropské komise Barroso.

zada ( 25. března 2013 16:08 )

Kdepak by Evropská unie brala další prachy na podporu španělů, itálie a dalších!!!! No přece na Kypru mají uloženo rusové!!! Tak uděláme bankrot Kypru, donutíme je ty peníze prostřednictvím kypru dostat do EU!!! Finta "fň". kdyby tam měli západáci peníze - to by bylo od Merklový hysterického řevu!!!!

zada ( 25. března 2013 16:06 )

Kypr ani ne, Evropská unie prostřednictvím Kypru!!!!! proto tam EU dovolila daňový ráj, rusy tam naladila - to je už dopředu plánovaný!!!! To není otázk apár dní, tyto plány jsou hodně dopředu

zada ( 25. března 2013 16:04 )

Ještě dovětek. Pan Tůma, bývalý guvernéč ČNB, řekl v TV že dle Listiny práv a svobod je sice majetek nedotknutelným, ovšem v dalšímn odstavci, když je stát "ve srabu" může zdanit i vzít všechny úspory daňových poplatníků. Takže se podle toho zariďte. A další pokud někomu svěřím peníze (což můžou být i banky) pak musím počítat s tím, že budou znehodnoceny či že o ně můžu i přijít. Tak nevím, je náš stát ve srabu????

zada ( 25. března 2013 16:00 )

Tak si myslím, že je to pěkná habaďůra od EU proti Rusku (o tom odkud pocházejí peníze nemluvím), ale myslím, že když si mohli peníze odklonit politici v týdnu před hlasováním, že upozornili i vlivné osoby ze západu, aby si je odklonili taky, moýná i náš ČEZ , možná i bakala a další. Proto záípad "neřve" že tam jeho milionáři peníze!!!! Kdyby je tam jejich lobisti měli, tak to by byl řev, že by Kypr zadupali do země!!! Ale "ruský" peníze - to jsou ty co tam zbyly co nic netušili (to je záměr) ty se můžou klidně zdanit!!! proto taky vydírali Putina, aby jim tu půjčku dal. To je záměr EU - vyždímat RUsy!!!!!Protože řekli že EU má špatnou ekonomiku!!!!!Nesem při ruských miliardářích,ale už s podivem, že nezdaní všechny vklady - když už se k tý prasárně odhodlali, svědčí o něčem!!!! Vkladů "západu" se to záměrně nedotkne , protože už jsou jinde!!!!!Hnus!!!!Proto se to EU líbí!!!!

anka ( 25. března 2013 15:58 )

jasne, zrusit eu, kam vyvazime 80% nasich vyrobku....zrusit eu, ktera do nas cpe penize na nejruznejsi projecty, zrusit eu, ktera se nas snazi vytahnout na svoji uroven.....

Zobrazit celou diskusi