Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zadlužený Kypr mobilizuje policii, po dvou týdnech otevře banky!

Kypr dnes v 11 hodin dopoledne otevře opět banky
Kypr dnes v 11 hodin dopoledne otevře opět banky  (Autor: ČTK, EPA, REUTERS)
Autor: shp, ČTK - 
28. března 2013
08:37

Mobilizace policie kvůli obavě z nepokojů. Tak to dnes vypadá na zadluženém Kypru. Na jedenáctou hodinu dopolední je totiž plánované otevření bank, které byly bezmála dva týdny pro veřejnost uzavřené.

Banky byly zavřené kvůli obavám z hromadného výběru peněz či jejich masívnímu převádění do zahraničí poté, co v zemi na pokraji bankrotu začalo hrozit, že střadatelé o velkou část vkladů přijdou. Policie zmobilizovala síly pro případ, že by kvůli očekávanému návalu v bankách vypukly nepokoje v ulicích. Přímo v každé bankovní pobočce budou hlídkovat pracovníci soukromé bezpečnostní agentury.

Policisté vyzbrojení samopaly

Policisté ozbrojení samopaly dohlíželi na noční převoz kontejnerů s bankovkami v úhrnné hodnotě pěti miliard eur, které poslala Evropská centrální banka a které byly rozváženy po jednotlivých pobočkách. V zemi vládne napjatá atmosféra, kterou i ve středu provázelo několik demonstrací. Poslední protesty za účasti několika stovek lidí se uskutečnily v noci před budovou kyperské centrální banky.

Nic nezaplatíme, nic nedlužíme!

"Nic nezaplatíme, nic nedlužíme," skandoval dav. Kvůli přetrvávajícím obavám z velkého odlivu peněz je ode dneška limit pro výběr hotovosti v bankomatech 7700 Kč denně na majitele účtu. V zemi bude možné bez omezení platit kyperskými platebními kartami, ale v zahraničí jen do částky 129 tisíc Kč měsíčně. Dovozci nebudou smět převádět peníze do zahraničí, pokud neprokážou, že platí za importované zboží.

c3rb3r0s ( 28. března 2013 23:10 )

Hehe to je dobrý, Kypr de ke dnu a chce stáhnout co nejvíc občanů sebou. Za 10 let to pravděpodobně bude v ČR na chlup stejné, proto je lepší držet si jakoukoliv větší částku v nějaké zahraniční bance která je umístěna v nebankrotujícím státě.

enriko ( 28. března 2013 11:59 )

Právě na to doplatí nejvíc. Zákon akce a reakce. Pokud odejdou RUsi z Kypru, tak budou mít teprve potom ostrované opravdové existenční problémy. Rusům sice ukradnou nějaká procenta z uložených peněz, ovšem domorodci se budou moci jít pást na zelené.

enriko ( 28. března 2013 11:56 )

Jj tím, že budeš mít peníze doma ve strožoku si vůbec nepomůžeš, v případě průšvihu spíš naopak.

enriko ( 28. března 2013 11:54 )

Hlavně nerozdávat podpory sociální dávky na všechno, mateřskou, rodičovskou a co já vím co ještě. Samozřejmě všem poživatelům různých dávek je přeju ale pouze v případě, že stát na to má a ne že si musí půjčit aby uspokojil "obyčejné voliče".

horstfuxteleshop ( 28. března 2013 11:52 )

nejvíc kyperský banky okradou ruský zloděje a to je vončo

Zobrazit celou diskusi