Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhadná smrt ruského miliardáře: Berezovskij se oběsil, tvrdí policie

Berezovskij se svou dlouholetou partnerkou Yelenou Gorbunovovou, se kterou se však údajně rozešel
Berezovskij se svou dlouholetou partnerkou Yelenou Gorbunovovou, se kterou se však údajně rozešel  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
26. března 2013
09:14

Spekulovalo se o sebevraždě, ale i vraždě. Britská policie se však po provedené pitvě přiklání k variantě, že si ruský miliardář Boris Berezovskij (†67), který žil delší dobu na britských ostrovech, vzal život sám. 

Jeho tělo našel bodyguard v koupelně v honosném sídle za 20 milionů liber v britské Ascotu. Podle pitvy zemřel Berezovskij patrně oběšením, informovala ve zdrženlivě formulované zprávě britská policie. "Smrt odpovídá oběšení" a "Lékařský expert neobjevil známky boje", stojí ve zprávě.

Vágní formulace napovídají tomu, že policisté zatím nechtějí dělat definitivní závěry. Spekulovalo se totiž i o podílu někoho jiného na miliardářově smrti a vyšetřování stále ještě probíhá.

Spekulace o vraždě přetrvávají

Berezovského tělo však bude podrobeno dalším testům a pokračuje také zkoumání místa události. Na výsledky dalších testů, včetně toxikologických, bude nutné počkat několik týdnů, upozornila policie. "(Policejní) kordon tam zůstane, aby ohlídal místo události, dokud nebude práce dokončena," řekl BBC jeden z detektivů. Odmítl přitom komentovat spekulace ohledně údajného nálezu šály u těla mrtvého.

V Británii v hrabství Surrey žil přitom boháč a velký kritik prezidenta Putina kvůli tomu, že mu v domovském Rusku hrozilo vězení. Byl odsouzen v nepřítomnosti k celkem 19 letům za mřížemi za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za údajné vytunelování automobilky Autovaz. Vinili ho také z pokusu o státní převrat a z dalších trestných činů.

Trpěl prý depresemi

Ruský oligarcha prý přežil několik pokusů o atentát, léčil se však údajně na depresi a ztratil smysl života. Příliš mu patrně nepřidal ani rozchod s dlouholetou partnerkou Yelenou Gorbunovovou, se kterou žil po rozvodu s manželkou Galinou.

Podle redaktora ruského vydání časopisu Forbes Ilji Žeguljova, který s Berezovským hovořil den před jeho smrtí, miliardář za své největší přání označil návrat domů a přehodnotil prý názor na Putina. Kreml nyní zvažuje, že povolí pohřeb Berezovského v Rusku.

krupan10 ( 26. března 2013 13:31 )

podřízl se při krájení chleba, typickej nešika, no a pak se ještě pro sichr oběsil

reggina ( 26. března 2013 11:53 )

gogo ( 26. března 2013 11:25 )

Je pravdou, že pokud se mocní tohoto světa rozhodnou někoho odstranit, pak vražda je vždy sebevraždou..

joudajoudovy ( 26. března 2013 11:08 )

mozna prisel o uspory na Kypru....

alex0800 ( 26. března 2013 11:08 )

Oběsil se bez provazu na podlaze? Co to je za propagandistické žvásty?? Tak prostě napište, že byl popraven a napište jména těch dalších dvou, co byli popraveni.. Vždy odstraní tři.. Je to smutné, sledovat co se děje v tom "svobodném" světě.. Neexistuje větší otrok než ten, co věří, že je svobodný. Goethe;-)

Zobrazit celou diskusi