Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kypr bojuje s hrozbou bankrotu: Vklady v bankách zdaníme! Až 25 procent

Kyperský parlament jedná o osudu země
Kyperský parlament jedná o osudu země  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
23. března 2013
14:58

Kyperský parlament se snaží odvrátit státní krach. V pátek schválil první body záchranného plánu, osud zdanění úspor v bankách je ale stále nejistý. Z jednání ale unikly informace, že daň vkladů nad 100 tisíc eur by měla činit až 25 procent.

Pád kyperských bank by znamenal pohromu pro obyvatele, protože ti by se najednou ocitli zcela bez prostředků. Také státu by chyběly peníze na výplaty, sociální dávky a poskytování veřejných služeb, a podle agentury AP by tak stát musel začít vydávat určité dlužní úpisy na pokrytí alespoň těch základních potřeb. Zcela ochromen by zůstal obchod a podle zpravodajského serveru BBC by se tak jako krajní možnost mohl vrátit barterový obchod, jehož popularita vzrostla i v dalších zemích postižených finanční krizí.

Podle některých ekonomů jsou vyhlídky kyperských bank zpečetěné i bez ohledu na to, zda se Kypr s unií dohodne na pomoci, protože lidé si po otevření bank, ke kterému by po dohodě mělo dojít, vyberou úspory a nastal by tedy takzvaný run na banky, který by je položil. Totéž by podle ekonomů učinili investoři a ekonomika Kypru by se ocitla zcela bez prostředků.

Případný návrat ke kyperské libře by nejen podle prohlášení kyperské centrální banky znamenal devalvaci a hyperinflaci. Výsledkem by bylo znehodnocení úspor, pokles již tak slabé produkce a růst nezaměstnanosti.

Případný krach kyperského bankovního sektoru by silně zasáhl i Rusko. Ruské firmy a ruští občané mají v bankách na Kypru uloženo kolem 20 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun). Další zdroje přicházejí s ještě vyššími odhady. Ruská verze časopisu Forbes pracuje s celkovým odhadem osm až 35 miliard eur. Podle analytiků by tak případný bankrot Kypru mohl notně zhoršit vztahy Ruska s Evropskou unií. Již možnost samotného zdanění vkladů označil ruský prezident Vladimir Putin za "nespravedlivé, neprofesionální a nebezpečné".

petranemeth ( 24. března 2013 12:44 )

Sni dal........

petranemeth ( 24. března 2013 12:43 )

Nö myslim ze do Komunismu uz daleko neni,kdyz stat dokaze lidi okrast...

petranemeth ( 24. března 2013 12:39 )

Co to meles za sracky....100000 jsou prachy?????ten kdo Krade ma Vic Jak sesti mistne penize...ze Ty si nenasetris neznamena,ze druhej ne......

petranemeth ( 24. března 2013 12:37 )

To je vzdy nejlepsi investice...Ale caska zem je zavistiva....neboj oni zase neco vymyslej Aby si clovek uz nevydelal navic Ani kacku....

petranemeth ( 24. března 2013 12:30 )

Jinak penize ukladam zasadne v rakousku....ceske zemi neverim....a duchod???? Kupte si trezor a ukladejte zlato....a nemovitosti?????urcite ne v cesku.....

Zobrazit celou diskusi