Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Po otřesu zůstalo v polském dole uvězněno 19 horníků, záchranáři je již vyprostili

Autor: shp, ČTK - 
20. března 2013
07:10

Obrovská rána, sesun sutin a naprosté zoufalství devatenácti horníků. Tak to vypadalo polském dole na měď, kde zůstalo pod zemí uvězněno po otřesu 19 osob. Záchranáři však pracovali celou noc a všechny se je již do dnešního rána podařilo lokalizovat a vyprostit.

Všichni jsou podle dolnoslezského vojvody Aleksandera Skorupy v dobrém stavu. O osudu skupiny, která uvízla asi 600 metrů pod povrchem, se několik hodin nic nevědělo, protože zával přerušil telefonní i optické kabely. Záchranáři nejprve nalezli skupinu 15 horníků a o něco později objevili i zbylou čtyřku. Všichni jsou v pořádku, dva byli ošetřeni s lehčími zraněními.

Otřesy o síle 4,7 stupně Richterovy stupnice

Neštěstí se stalo v dole Rudna u města Polkowice. Otřes o síle 4,7 stupně Richterovy stupnice se udál v úterý pozdě v noci v hloubce jednoho kilometru. V té době bylo v šachtě 42 horníků, čtyřem z nich se podařilo se zraněními dostat na povrch vlastními silami a dalších 19 dělníků nezaznamenalo vážnější následky neštěstí. Jeden ze zraněných je ve vážném stavu v nemocnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi