Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier prohrál souboj o místopředsedu ČSSD

Jiří Dienstbier prohrál souboj o místopředsedu srtrany ČSSD.
Jiří Dienstbier prohrál souboj o místopředsedu srtrany ČSSD.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, kla - 
16. března 2013
06:00

Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, jehož zvolení do vedení strany si přál i staronový předseda Bohuslav Sobotka, v pátek na sjezdu v Ostravě post místopředsedy neobhájil.

Vedle Zdeňka Škromacha, Lubomíra Zaorálka a Milana Chovance se do předsednictva nakonec o jediný hlas dostal i dosavadní místopředseda pro hospodaření Martin Starec. Strana tak již zvolila čtyři řadové místopředsedy z pěti a poslední místo je vyhrazeno pro ženu, o níž delegáti sjezdu budou rozhodovat v druhém kole volby. Pak první den stranického sjezdu skončí. Kdo byl zvolen, ČSSD oznámí až ráno.

Senátor Zdeněk Škromach získal 413 hlasů delegátů, místopředseda Poslanecké sněmovny Zaorálek o hlas méně, plzeňský hejtman Milan Chovanec 332 hlasů a Starec 298 hlasů. Dienstbier získal od delegátů 297 hlasů. Výsledky volby místopředsedů se před vyhlášením přepočítávaly. "Jsem z počítání velmi rozpačitý," řekl po ohlášení výsledků Starec. "Pevně věřím, že volební komise udělala všechno proto, aby výsledek byl jasný a průkazný," dodal.

Dienstbier novinářům řekl, že ho výsledek volby nepotěšil, chtěl uspět. "Na druhou stranu je to potřeba respektovat. Delegáti sjezdu se takto rozhodli a uvidíme, jak se bude novému vedení strany dařit," uvedl.
 
Za konec jeho politické kariéry to však nepokládá, protože Dienstbier zůstává v Senátu a tím, že nebude spjat s vedením, podle ní může svoji osobnost víc vyprofilovat. Za rozhodováním delegátů podle ní může být snaha vytvořit lepší podmínky pro komunikaci s prezidentem Milošem Zemanem, kterého Dienstbier při prezidentské kampani často kritizoval.
  

krupan10 ( 18. března 2013 06:52 )

Dienstbier se nechová jako jako profesionální politik, výhrady vůči někomu u něj přerůstají v osobní invektivy, takové chování by mu neprošlo nikde. ....Rovný, čistý, pravdomluvný, nenechte se vysmát, to se tvrdilo také o Havlovi, ve skutečnosti to byl zme.tek, mistr zákulisních intrik.

krupan10 ( 18. března 2013 06:07 )

po tolika debatách o Havlovi zavalíš takovou hovadinu, to je známka demence, jako u Karla von Bahnhof

krupan10 ( 17. března 2013 13:34 )

Dienstbier je zatím jen pouhé ho.vno, ukázal jen to, že on je mstivý

itartas ( 17. března 2013 12:06 )

Diensbier není nic a ještě nic této republice nedal...a jeho iniciativa se kterou se angažoval proti Klausovi dokazuje nikoliv čestnost, ale to, že půjde přes mrtvoly stůj co stůj

itartas ( 17. března 2013 12:04 )

ano takový je tento národ a zaslouží si, aby byl vycucán takovými jako byl Havel až do morku kostí

Zobrazit celou diskusi