Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Machinace kolem pivovaru Eggenberg: Insolvenčnímu správci hrozí 8 let vězení

Pivovar Eggenberg v Českém Krumlově. V roce 2002 se pivovarem prohnala velká voda. Část dotací na obnovu podniku ale skončila jinde. Teď se o něm mluví opět.
Pivovar Eggenberg v Českém Krumlově. V roce 2002 se pivovarem prohnala velká voda. Část dotací na obnovu podniku ale skončila jinde. Teď se o něm mluví opět.  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská - 
12. března 2013
15:38

Osm let za mřížemi může strávit insolvenční správce (69), kterého policie obvinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů způsobil škodu za více než 33 miliónů korun. Podezřelé machinace se týkají českokrumlovského pivovaru Eggenberg.

Ředitel pivovaru Jiří S. (63) a firma jeho přítelkyně údajně půjčili po ničivých povodních v roce 2002 pivovaru desítky miliónů korun a teď si nárokují jejich vyplacení. Půjčky ale nedoložili žádnými doklady. Podle specialistů na hospodářskou kriminalitu insolvenční správce tyto podezřelé půjčky, na které neexistují žádné smlouvy, v rozporu se zákonem zlegalizoval. Navíc oběma věřitelům vyplatil 33 miliónů.

Hrozí mu 8 let vězení

Předseda představenstva si nárokuje svou osobní půjčku 33 miliónů korun, kterou „svému“ pivovaru údajně poskytl. Insolvenční správce ji přijal a nepřezkoumal. Stejně postupoval i v případě další českokrumlovské společnosti, která si nárokuje 86 miliónů korun,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Jak se Blesku podařilo zjistit, firmu, která požaduje desítky miliónů, vlastní přítelkyně ředitele pivovaru. Za to, že správce i přes varování ostatních věřitelů podezřelé pohledávky uznal, mu hrozí až 8 let za mřížemi.

Kauza má poškodit pivovar!

„Do insolventního řízení pivovaru se přihlásilo 48 věřitelů, kteří žádají celkem 128 miliónů. Přitom právě dvě nezákonné pohledávky tvoří dluh 119 miliónů. Kdyby je správce nezapočítal, mohl pivovar uspokojit dluhy ostatních věřitelů a provoz mohl být zachován,“ řekl Matzner. Není to poprvé, co se kriminalisté zajímají o českokrumlovský pivovar. Už před 2 lety obvinili předsedu představenstva z dotačního podvodu za to, že si nechal přes 42 miliónů korun určených na obnovu pivovaru po povodních. „Jsem z toho znechucen. Je to účelově vytvořená kauza s cílem poškodit mě i pivovar,“ řekl před časem Blesku ředitel Jiří S.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi