Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejmladší trafikant v Česku? Peake poslala studenta Kotrbu do dozorčí rady pivovaru!

Vicepremiérka Karolína Peake (vlevo) a ředitel jejího kabinetu, student Pavel Kotrba (vpravo)
Vicepremiérka Karolína Peake (vlevo) a ředitel jejího kabinetu, student Pavel Kotrba (vpravo)  (Autor: Mediafax)
Autor: simao, ČTK - 
21. února 2013
17:03

Je stále ještě studentem, ale už má za sebou zajímavé politické zkušenosti. Vysokoškolák Pavel Kotrba (25) měl šéfovat na ministerstvu obrany poradcům Karolíny Peake (LIDEM). Když to neklaplo a osmidenní ministryni vyrazili, našla pro něj Peake jiné místečko. Slízla však za to pořádnou kritiku ze strany hejtmana Michala Haška (ČSSD).

"Ano, je to pravda," potvrdil Kotrba serveru iHned.cz, že ho jeho nadřízená Karolína Peake nominovala na člena dozorčí rady v budějovickém pivovaru Budvar.

Proti počínání Peake se však ohradil místopředseda ČSSD Michal Hašek. Chtěl znát důvody vicepremiérky, proč nominovala do dozorčí rady státního podniku právě svého spolupracovníka, navíc ještě nezkušeného studenta VŠ.

Kariéra ambiciózního studenta a opora Peake

Pavel Kotrba je momentálně v 5. ročníku práv. Během studiích však nezahálí. V minulosti si "přivydělával" třeba jako asistent poslance Pavla Severy (KDU-ČSL). Když Severa "přeběhl" do TOP 09, Kotrba šel s ním. Ambiciózní mladík však v "Topce" dlouho nevydržel a odešel do VV, kde se spřáhl s Karolínou Peake. Šéfku LIDEM pak následoval i do jejího nového politického uskupení. A také na ministerstvo obrany.

Ani tenhle krok nevyšel podle představ - Kotrbovu nadřízenou "vyrazili" po pouhých osmi dnech. Peake však zůstala alespoň vicepremiérkou vlády a z této pozice se rozhodla, že Kotrbovi, který obsadil post ředitele kabinetu vicepremiérky a spolupracoval s Peake na její protikorupční strategii, dohodí pěknou trafiku v pivovaru.

Hašek (ČSSD) kritizuje Peake: Jaké má mladík Kotrba kvality?

Když to prasklo, požádal Karolínu Peake v otevřeném dopise hejtman Hašek o doložení Kotrbovy odborné způsobilosti pro "takto vysokou pozici v jedné z nejdůležitějších státních firem".

"Jako stínového ministra zemědělství a venkova ČSSD mě pochopitelně zajímá jeho (Kotrbův) přehled a zkušenosti v oboru zemědělství, potravinářství a hlavně v pivovarnictví v situaci, kdy má jako člen dozorčí rady Budějovického Budvaru kontrolovat a dohlížet na činnost vedení tohoto podniku," uvedl Hašek dle ČTK. Peake se bránila tím, že zmiňovanou odbornost mít Kotrba musí, jinak by prý jeho nominace byla v ostrém rozporu s její protikorupční strategií.

Kotrba se v dozorčí radě má stát náhradníkem za jihočeského šéfa VV Jiřího Lexu. "Zatímco pan Lexa byl placeným členem této dozorčí rady, pan Kotrba jako státní zaměstnanec by placen nebyl," dodala Peake, patrně proto, aby se ubránila nařčením, že pro Kotrbu vymyslela trafiku.

Michal Doktor: Chtěli prý dozorčí radu odpolitizovat

Se jmenováním Kotrby však nesouhlasí ani další politici. Ozval se třeba poslanec a bývalý člen dozorčí rady Budvaru Michal Doktor (Jihočeši 2012), který ČTK sdělil, že on a další členové byli odvoláni, aby dozorčí rada Budvaru byla odpolitizována. A přitom je prý nyní znovu "politicky zaplevelena".

"Je to pikantní a je pikantní vidět některé kolegy, jak během týdne dokážou svými činy zneplatnit své vlastní úvahy a svá vlastní slova," dodal Doktor mnohoznačně. S narážkou na Karolínu Peake?

logar ( 4. března 2013 14:29 )

Kotrba je nevlastní syn Petry Buzkové!

namhal ( 4. března 2013 10:45 )

Že by Peake nebyla jenom politická prostitutka?

krupan10 ( 25. února 2013 10:35 )

Peake je ku.nda

krupan10 ( 25. února 2013 06:38 )

Schwarzenberg a Bakala se taky nechali zapsat do dozorčí rady Becherovky a jak to dopadlo

itartas ( 22. února 2013 12:32 )

souhlasím s vámi

Zobrazit celou diskusi