Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejbohatší lidé světa: Vede Mexičan, Bill Gates druhý! Kellner překonal 10 miliard dolarů

Autor: simao, ČTK - 
4. března 2013
15:22

Na čele žebříčku nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes zůstává Mexičan Carlos Slim Helú se 73 miliardami dolarů. Nejbohatším Čechem pak zůstává Petr Kellner, který se poprvé dostal přes hranici 10 miliard dolarů.

Mexický podnikatel Carlos Slim Helú vlastní v Latinské Americe telekomunikační impérium América Móvil a další firmy. Jeho majetek vyčíslil magazín Forbes na 73 miliard dolarů, což je v přepočtu kolem 1,44 bilionu korun.

Na druhém místě skončil počítačový mág Bill Gates (67 miliard dolarů), spoluzakladatel společnosti Microsoft.

Z první trojice naopak vypadl americký investor Warren Buffett. S odhadovaným majetkem asi 53,5 miliardy dolarů (zhruba 1,06 bilionu Kč) je "až" na čtvrtém místě. Na třetí příčce jej vystřídal Španěl Amancio Ortega, zakladatel oděvního řetězce Inditex (57 miliard dolarů).

Nejbohatší Češi: Kellner, Babiš, Bakala, Komárek

V letošním žebříčku jsou čtyři občané ČR. Nejbohatším Čechem zůstává podle Forbesu miliardář Petr Kellner, který poprvé překonal hranici 10 miliard dolarů.

K odhadovanému majetku 10,4 miliardy USD (zhruba 205,4 miliardy Kč) dospěl i díky několika úspěšně završeným transakcím a růstu skupiny Home Credit v minulém roce. Na žebříčku nejbohatších lidí světa skončil na 106. místo.

Na 736. místě se umístil Andrej Babiš (2 miliardy dolarů), šéf koncernu Agrofert, 974. skončil finančník Zdeněk Bakala (1,5 miliardy dolarů). Babiš letos předstihl Bakalu v žebříčku Forbesu vůbec poprvé. Bakalovi prý uškodil především pokles kurzu akcií NWR (New World Recources, což je jeden z předních producentů černého uhlí ve střední Evropě).

Čtveřici nejbohatších Čechů uzavírá zakladatel průmyslového impéria KKCG Karel Komárek. Jeho majetek dosahuje asi jedné miliardy dolarů (zhruba 19,7 miliardy kč) a na žebříčku obsadil celkem 1342. místo. Vůbec poprvé se tak dostal do vybrané společnosti dolarových miliardářů.

rumovapalice ( 5. března 2013 08:57 )

většinou jde o vystresované jedince, kterým už stejně ocasi nestojí tak co vlastně z toho života mají

vrabcek. ( 5. března 2013 02:40 )

Carlos Slim ma 73 "miliard" dolarov ? Nemalo to byt nahodou 73 bilionov dollarov ?

evelajn3 ( 4. března 2013 18:21 )

evelajn3 ( 4. března 2013 18:21 )

Jo kdo umí ten umí kdo neumí jen čumí a závidí,taky si nestěžuji

picpa ( 4. března 2013 17:24 )

Dodavatelé nás válcují! V řadě kategorií rychloobrátkového zboží je tržní význam i jen jednoho dodavatele silnější než 3 největších obchodníků dohromady! Nejmarkantnější je vysoká míra tržní dominance dodavatelů v kategoriích prací a čisticí prostředky, minerální vody, pivo, margarín, káva, sycené nealko nápoje, sušenky. Dalšími kategoriemi s výrazně vysokým tržním podílem největších dodavatelů jsou např. čokoládové výrobky, tuky, jogurty či ovocné džusy, drůbež, vejce... To jsou ale tři čtvrtiny výrobků obsažených v našich nákupních košících. 

Zobrazit celou diskusi