Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Banánové pivo decimuje Afričany: Ničí játra, slinivku a způsobuje cukrovku!

V Africe mají nový hit - banánové pivo. To ale kvůli vysokému obsahu cukru způsobuje cukrovku.
V Africe mají nový hit - banánové pivo. To ale kvůli vysokému obsahu cukru způsobuje cukrovku.  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: shp, ČTK - 
4. března 2013
08:21

V africkém Burundi se objevila celá řada nových banánových piv. To produkují malé pivovary a pivo je populární zejména kvůli nízké ceně. Půllitr vyjde na šest korun. Jenže zdraví škodlivé je banánové pivo o mnoho více než to chmelové.

Zatímco při konzumování malého množství chmelového piva byly prokázány i pozitivní dopady na zdraví, banánové pivo je pro zdraví vyložen škodlivé. Novinka má až 40 procent alkoholu a její dopad na zdraví obyvatel označují afričtí zdravotníci za katastrofální.

Každý desátý banánový pivař je diabetik

Nová piva se vyrábějí hlavně z banánů, cukru a medu, a míchají s kyselinou citrónovou. Takže kromě problémů s játry a slinivkou břišní podporují výskyt diabetu v zemi. Počet obyvatel s cukrovkou prudce stoupá nejen ve městech, ale i ve venkovských a odlehlých oblastech. Už nyní trpí tímto onemocněním v Burundi každý desátý.

Více medu a cukru než banánů

Zatím prý nikdo oficiálně nekontroluje kvalitu piv, která se často prodávají v obyčejných plastikových sáčcích. A ani ty nejjednodušší laboratoře pro základní analýzu nemají samotné pivovary. Proto údaje na etiketě - banány jsou vždy na prvním místě, i když je obsah medu a cukru převyšuje - nemusejí odpovídat tomu, co je doopravdy uvnitř. Každá várka údajně chutná jinak.

Počet rvaček stoupl

Dopad amatérsky provozovaných a nekontrolovaných pivovarů v Burundi je znát ve městech. V nejchudších čtvrtích špinaví, od blech poštípaní muži podle Syfia International tráví celé dny pitím a nechávají se živit od manželek. Silnému pivu propadla i mládež, která si ho dává, jako by to byla droga. Policie registruje větší počet opileckých rvaček a

hulimihoukolen ( 4. března 2013 11:28 )

Jo, ale taky si musi uvedomit kolik jsi bral, bolseviku.

namoroman ( 4. března 2013 11:14 )

Rasisti...

naidka ( 4. března 2013 10:21 )

To by zdecimovalo i našince, kdyby si takové pivo dali ke kachně se zelím.

frantacizek ( 4. března 2013 10:11 )

až se tam tihle vyhladí, tak já se tam s klidem přestěhuji, mají tam teplo, pohodičku, banány mám rád..

brix321 ( 4. března 2013 09:39 )

JJ opičky vždy rády banány

Zobrazit celou diskusi