Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Ministr Heger: Nealko musí být levnější než pivo a za alkohol dětem 2 miliony pokuta

Ministr Leoš heger není spokojen se stavem českých závislostí - na alkoholu a kouření. A to především u dětí
Ministr Leoš heger není spokojen se stavem českých závislostí - na alkoholu a kouření. A to především u dětí  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
8. ledna 2013
13:29

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo boj proti závislostem - chce chránit děti a mladistvé před alkoholem a cigaretami, a tak připravilo nový zákon. Na jeho základě se má být omezený prodej alkohol, i možnost kouření na veřejných místech. Především v restauracích.

Ministerstvo zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dnes představilo novinářům zákon o ochraně obyvatel před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a dalšími návykovými látkami.

Zahrnuje řadu bodů. Především však chce chránit děti a dospívající. A to tím, že omezí dostupnost alkoholu a tabáku, ale i jejich užívání. Hodlá třeba zákonem zcela zakázat stánkový prodej alkoholu a automaty na alkohol, protože tam nelze vyloučit, že nápoj koupí dítě.

Pokud navrhovaný zákon vstoupí v platnost, alkohol by se nesměl prodávat ani na tržištích - s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí.

Vyšší tresty za opilé děti, nealko levnější než pivo

Zpřísnit se mají také postihy za nalévání dětem a mladistvým, trest by hrozil i za to, kdyby v provozovně byly opilé děti. Zákon přitom pamatuje i na detaily - třeba na to, aby v nabídce restauračních zařízení byl vždy minimálně jeden levnější nealkoholický nápoj, než je nejlevnější alkoholický.

"ČR je na tom se zdravým životním stylem a s návykovými látkami relativně špatně," zdůvodnil dnes na brífinku přísnost návrhu Heger. "Zkušenosti s kouřením má více než polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých... České děti zaujímají přední příčky i v užívání alkoholu a marihuany," dodal. Alkohol u nás "vyzkoušelo" až 98 % šestnáctiletých, což je alarmující bilance. Obavy z alkoholu však plynou i z nedávné metanolové aféry.

Chtějí chránit nekuřáky: Vyhnáním kuřáků z restaurací

Připravený zákon má rovněž zcela zakázat kouření v uzavřených restauracích a dalších veřejných prostorech. Na ožehavé téma - kouření na předzahrádkách - se však nevztahuje. Dosud se však smí kouřit i ve stavebně oddělených prostorách. A to by již nemělo být možné.

Hegerův postup pochválil předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS): "Je prvním ministrem zdravotnictví, který se odvážil předložit zákon na ochranu nekuřáků." Vedle ochrany nekuřáků však Šťastný zdůraznil, že je třeba myslet i na kuřáky: "Musíme pamatovat na to, že kuřáci jsou osoby závislé, kterým je třeba pomáhat," dodal a upozornil na vliv tabákových lobbistických firem.

mememumu ( 9. ledna 2013 10:33 )

Božíčku. A že se to už neděje dávno? Ono to totiž nebude tak jednoduché, jak si naivka myslí.

gogo ( 9. ledna 2013 09:35 )

Omezit ?? Takto ?? Myslíte si, že ještě některému z politiků v této zemi záleží na zdraví národa ?? To snad ne...

takytaky ( 9. ledna 2013 06:42 )

Že by někdo pochopil, že obyčejná voda by měla být levnější než jakýkoliv jiný nápoj? No jestli to projde, tak to to trvalo! 2 dcl vody za 25 - 30 Kč, to je snad možný jen u nás. Stejně tak čaj, trocha teplé vody s jedním sáčkem čaje za podobnou cenu nebo ještě vyšší, to je unikum.

nutelka0 ( 9. ledna 2013 01:37 )

Ty sis toho nevsiml asi vic.Chapu....z lecebny se vas boji poustet mezi normalni lidi.

hofihofi ( 9. ledna 2013 01:22 )

Jednoduche zlikvidovani konkurence, najmu si dite s se starsim a dam si prinest pivom pivo postavim preed dite a odejdu a v tu chvili tam vleteji objednani policajti. Nebo si najmu cisnika, ten prinese pivi nezletilemu a vse se opakuje. Jednoduche, pokuta je likvidacni.

Zobrazit celou diskusi