Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spartakiáda a rakety v KLDR: Pestré narozeniny zesnulého Kim Čong-ila

Oslav narozenin zesnulého vůdce Kim Čong-ila se zůčastnil i jeho syn Kim Čong-un (vpravo uprostřed)
Oslav narozenin zesnulého vůdce Kim Čong-ila se zůčastnil i jeho syn Kim Čong-un (vpravo uprostřed)  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao - 
16. února 2013
22:43

VIDEO: Pokládání věnců, klanění u obří sochy Kim Čong-ila, spartakiádní cvičení, armádní pochody i manévry. To vše bylo dnes k vidění v Severní Koree při příležitosti oslav nedožitých 71. narozenin zesnulého vůdce Kim Čong-ila.

Poprvé od historicky třetího úspěšného raketového testu se přitom na veřejnosti objevil Kim Čong-un, syn zesnulého vůdce. A přihlížel pompézním oslavám, který si pro jeho otce připravil korejský, komunistickou diktaturou tak trochu utiskovaný lid.

Kromě klasických spartakiádních cviků, milionů balónků a pokládání květin u Kim Čong-ilova památků napříč celou zemí, došlo i na další oficiality. Kim Čong-un třeba severokorejským generálům rozdal památeční hodinky. 

Narušitelé oslav: "Nepřející" Jihokorejci

Pro "rudou" diktátorskou idylku však neměli příliš pochopení jihokorejští sousedé. Stejně jako zbytek světa se obávají jaderného programu KLDR, a tak dnes z Jižní Koreje vylétly tisíce balonků s letáky, kritizujícími režim v Pchjongjangu.

Balóny vzlétly z Imdžingaku - nejsevernějšího místa, kam mají přístup jihokorejští civilisté před čtyři kilometry širokou nárazníkovou zónou mezi oběma korejskými státy. Byly popsány hesly jako "Zastavte provokace s raketami a jaderné testy", "Severokorejci, povstaňte", nebo "Dynastie Kimů se brzy zhroutí".

Na nic takového to však (zatím) v Severní Koreji rozhodně nevypadá. KLDR se letos naopak chystá na pokračování svých raketových a nukleárních testů.

mrdkazeman ( 25. července 2013 00:53 )

Mrdky komunisticky,co tady na tech chatech bráníte Prasonosorozce Zemana,taM je vas ráj zaslíbeny,takze pokud se vam nelibí demokracie,balit a prvni linkou Korean Air N.A.S.H.L.E.D.A.N.O.U Jinak navrhuju ke zdi a postrilet vas i vase rodiny!Protoze my nechceme dalsiho Gottwalda a komustické procesy 50-tých let.Treba si s tim ***em sikmookým Kimem padnete do oka.Fandim vám vole!!!

venxa ( 17. února 2013 20:39 )

Kdyz uz je zde zminka o objektivnosti tak srovnavat Severni Koreu s rozvojovymy staty jako Indie nebo Brasilie je nehoraznost hodna Goebelse. Daleko zajimavejsi by bylo porovnat Severni a Jizni Koreu mezi sebou, je to v podstate stejny narod, hospodarstvi znicene 2 svetovou valkou stejnou mirou tak proc je komunisticka Korea zbidacena a na pokraji hladomoru a ve "spatne" kapitalisticke Korei se lide maji dobre?

mortis69 ( 17. února 2013 16:10 )

Kéž by jim ty bombičky chtěly bouchnout pod zadečkem

mortis69 ( 17. února 2013 16:06 )

Já jsem křtěnej ateista A když jinak nedáš,tak Béééé....

ornel ( 17. února 2013 13:59 )

zajeb@ný komouši lidem nedaj nažrat a místo toho pořádají pompézní oslavy a hrajou si s raketama. Pro jejich zastánce otázečka ....proč nežijete v zemi jako je kuba-KLDR?

Zobrazit celou diskusi