Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konspirační teorie o ruském meteoritu: Kovboj Putin a tajná superzbraň!

Autor: ČTK, simao - 
17. února 2013
05:53

Po pádu meteoritu nad Uralem zaplavily ruský internet vedle obav a konspiračních teorií i různé vtipy. jedni se smějí tomu, jak na kolážích "rajtuje" na meteoritu kovboj Putin, druzí však podezřívají tajné služby, že skutečně něco tají.

Pád roje metoritů v okolí Čeljabinsku upoutal pozornost vtipálků, i milovníků koncpiračních teorií. Žerty a jízlivé fotomontáže si často s oblibou utahují z kremelského šéfa Vladimira Putina, který si jako správný mačo "uvědomil, že se na meteoritu ještě neproletěl", jak napsal jeden z ruských bloggerů.

"Putin kočírující kometu dnes nad Čeljabinskem učil malé meteority, jak mají správě hořet," píše se v příspěvku s narážkou na událost z loňského září, kdy se Putin v ptačím převleku snažil na deltaplánu navést hejno jeřábů na cestu do teplých krajin.

Putin se přitom díky pečlivé produkci svého štábu představil občanům třeba jako automobilový závodník, karatista, hokejista, biatlonista, lovec tygrů, rybář, potápěč, archeolog nebo žokej...

Po pádu meteoritu se však ozvali i další. A mnohdy šlo o kuriózní připomínky. Třeba kritik čeljabinských místních úřadů vyvěsil na internet fotografii černé městské skládky plné železného odpadu a automobilových vraků. Chmurný obrázek nadepsaný "Čeljabinsk před meteorickým deštěm" doprovází další fotografie s titulkem "Čeljabinsk po meteorickém dešti". Obě fotografie jsou zcela identické...

Willise už nevolají, prodávají úlomky

Na jiné fotografii je vyobrazen americký filmový herec Bruce Willis v kostýmu astronauta z thrilleru Armaggedon, kde zachraňuje svět před meteoritem. "Už mně nevolejte," stojí pod fotografií.

Zřejmě vážně jsou naproti tomu míněny nabídky na odprodej meteorických úlomků, které se objevily na ruském Twitteru. Úlomky jsou prý autentické a prodejní cena je rozumná.

Obavy z tajné zbraně i napálená televize

Někteří lidé si však myslí, že nešlo o meteorit, ale o supertajnou zbraň: "Vláda nás klame. Nebyl to žádný meteorit, ale nová zbraň, kterou testuje putinovské Rusko," objevuje se na internetu. A najdou se prý i argumenty. Především velká aktivita tajných služeb, které uzavřely místo dopadu "údajného" meteoritu. A také to, že potápěči zatím v jezeře Čebarkul žádné zbytky meteoritu nenašli.

Obětí mystifikace se však právě v souvislosti s místem dopadu stala ruská státní televize, která o pádu meteoritů u Čeljabinska informovala jako jedna z prvních.

Záběry převzaté z internetu šokovaným divákům ukazovaly obří hořící kráter, kde podle hlasatele zbytky meteoritu dopadly. Ve skutečnosti ale jde o snímky plynového naleziště u turkmenské pouštní obce Darvaza. Počátkem 70. let minulého století se tam propadla půda a z podloží unikající plyn vzplanul. Kráter, nazvaný Brána do pekla, hoří dodnes.

rudyptak48 ( 17. února 2013 13:03 )

Ilja Muromec na vesmírném oři.

marie60 ( 17. února 2013 10:11 )

 http://czech.ruvr.ru/2013_02_15/Je-pad-meteoritu-dusledkem-intrik-Americanu/

ninga ( 17. února 2013 08:37 )

Valentinky palučíli ?

Zobrazit celou diskusi