Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Dobrák od kosti Zeman: Třetinu platu bude dávat na splacení státního dluhu

Autor: psch, ČTK - 
11. února 2013
20:42

Nově zvolený prezident Miloš Zeman si po vyhraných volbách chce nejspíš získat i příznivce svého soupeře z druhého kola Karla Schwarzenberga a tak se rozhodl k dobročinnému kroku. Z prezidentského platu chce dávat 30 % na splacení státního dluhu!

Rozhodnutí se odvíjí od myšlenky prezidentského fondu na splácení státního dluhu. Sám do něj bude dávat 30 procent svého platu a osloví i další možné dárce. Řekl na setkání s obyvateli v Novém Veselí, kterým poděkoval za podporu a za jejich účast v prezidentské volbě.

"Chci založit takzvaný prezidentský fond, kam by všichni přispívali na splácení státního dluhu. Protože málo se ví, že my platíme jenom rostoucí úroky, ale že sám státní dluh vůbec nesplácíme," uvedl. Podle něj to bude čistě soukromá věc hlavy státu. Plat si prý sám snížit nemůže.

Zeman, který se funkce ujme 8. března, bude jako prezident pobírat měsíční plat 186 tisíc korun hrubého. Dalších 173 tisíc měsíčně činí podle zákona "víceúčelová paušální náhrada". Stejné částky dostával poslední dva roky i Václav Klaus. Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 168 miliard korun na 1,668 bilionu korun.

Každý obyvatel České republiky teď dluží 160 tisíc, proto minimální vklad bude 160 tisíc Kč. "Protože tím vykoupíte z dluhového otroctví jednoho člověka," uvedl. "Teď si představte, že v tom prezidentském fondu mohou být i další a jistě bohatší donátoři," řekl.

Zeman chce potenciální dárce oslovit přátelsky. Uvedl, že generální ředitelé ČEZ a bank mají příjmy asi desetkrát vyšší než prezident.

6010 ( 21. února 2013 08:41 )

Podle někoho hloupá póza, dle mého názoru takové gesto měl udělat již dávno Klaus a celá ta pakáž vláda, kteří tuto situaci zavinili.Jen se divím,když vidím, jak ti nejchudší lidé dělají sbírky na kde co, že ani jednoho z výše uvedených parchantů nenapadne, něco málo z těch nahromaděných milionů na ty chudáky také přidat.Toho se nikdy nedočkáme a to přesně vystihuje jejich chamtivost.Hamba jim.

tarka ( 14. února 2013 14:22 )

Zeman a třída????? ... v neděli ve hlavních zprávách na ČT1 se excelentně předvedl jako naprostý opak, jako arogantní, sebestředný a nadutý hňup, který se strašně rád předvádí, prostě takový, jako ve skutečnosti je. Před kamerami vyšel ze svého doupěte na Vysočině a s košíkem v ruce a jeho typickým nadutým výrazem šel nakupovat mezi "prostý lid", oslovil ho celý natěšený už hodně starý pán, který předtím na kameru ukazoval fotografie se Zemanem z minulých let, Zeman ho nejdříve arogantně ignoroval asi jako mouchu, která mu proletěla kolem ucha a se slovy "prosiiiim" šel dál dál a když mu ten pán řekl, že se spolu kdysi fotografovali, tak mu Zeman, aniž by tomu pánovi věnoval sebemenší pozornost nebo pohled (neustále přitom s jeho přihlouplým sebestředným výrazem zíral do kamery) a odsekl mu "nepamatuju se". Opravdu úžasný prezident. Zeman se jen třese na funkci prezidenta, je to mstivý intrikán, který si bude hlavně honit své ego.

krupan10 ( 13. února 2013 11:15 )

to sedí od takovýho ho.vna rozmáznutýho v trávě

krupan10 ( 13. února 2013 11:12 )

Vidím, že jseš tvor jednoduchý, poněkud mdlého rozumu, lehce ovladatelný. Takový typický volič podkoního Karla, vylízanej polomozek.

krupan10 ( 13. února 2013 11:09 )

nejvíc mě dojímá, že před třemi měsíci většina voličů podkoního Karla o něm vůbec nevěděla. Vůbec se nedivím, protože seděl a chrápal jako loutka v parlamentu a ničím pozitivním na sebe neupoutal. Jenom zvedal ruce pro všechny sviňárny, co tahle vláda vymyslela.

Zobrazit celou diskusi