Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka dvakrát seřezala syna vařečkou: Soud ji zprostil viny

Soud zprostil viny matku, která dvakrát seřezala svého syna vařečkou tak, že nemohl sedět.
Soud zprostil viny matku, která dvakrát seřezala svého syna vařečkou tak, že nemohl sedět.  (Autor: Blesk - Karel Kopáč)
Autor: psch, ČTK - 
6. února 2013
11:18

Dvakrát seřezala svého hyperaktivního syna vařečkou, u soudu v její prospěch vypovídala družinářka i doktorka. Přesto původně vyfasovala podmínku, dnes matku soud zprostil viny.

Pražský soud dnes osvobodil matku, která dvakrát potrestala vařečkou svého syna. Původně čelila obžalobě z týrání svěřené osoby, za což vyfasovala roční podmínku s tříletou zkušební dobou.

Matce, která dvakrát potrestala syna vařečkou a byla obžalována kvůli týraní svěřené osoby, Nejvyšší soud roční podmínku zrušil s tím, že její čin nelze za daných okolností označit jako týrání.

Matka už dříve přiznala, že jednala nepřiměřeně. Svého hyperaktivního syna vařečkou seřezala v dubnu 2011 tak, že nemohl ani sedět. Podle lékaře měl chlapec na hýždích krvavé podlitiny.

Nejvyšší soud ale ve svém říjnovém usnesení napsal, že poranění hocha sice jistě byla bolestivá, dítě však docházelo do školy a účastnilo se tam všech aktivit včetně tělesné výchovy. Výprask tak podle něj neomezil chlapce v běžném způsobu života.

Matka se o problematického hocha starala dobře, pouze dvakrát selhala. Trestný čin týrání svěřené osoby spočívá v bezcitném a hrubém jednání trvalejšího charakteru, které se podle Nejvyššího soudu v případě osmatřicetileté ženy z Prahy neprokázalo.

Nejvyšší soud rovněž připomněl, že stát zasáhl až v okamžiku, kdy byla matka se silami v koncích a potrestala svého syna výpraskem. Úřady rozhodly o odebrání dětí, matka skončila před soudem. Podle soudu úředníci řešili podezření z týrání nejkrajnějšími prostředky, ačkoliv podle zákona mohli nejprve spolupracovat s rodinou, poskytnout jí odborné zázemí a pomoc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dvidin1 ( 8. února 2013 21:32 )

Jak tu zaznělo řekněme modřina a zní to jinak a stačí málo a modřina je na světě... někdy o tom dotyčný ani neví a jen se diví kde ji vzal....

dvidin1 ( 8. února 2013 21:30 )

Tak za prvé madam nejsem analfabet, ale dislektik jinak řečeno byl jsem línej se učit (dnes se každej jen vymlouvá a omlouvá se vše a všem) za druhé dobytek jsme spolu nepásli takže místo Ty bych prosil VY. Ale toto není podstata této diskuze. Tím, že dřív byli děti také hyperaktivní jsem chtěl říct že s nimi nebylo tolik problémů jako dnes když jim táta nebo máma nesmí ani naplácat. Dneska jen všichni sedí u PC a čumí do monitoru nebo na TV, ale ven to je člověk nedostane pak nemají být hyper suprer truper aktivní. Já osobně nemám nic proti tomu aby dítě dostalo na zadek. A jediná kravina je tady tato diskuze o tom jestli paní XY mohla nebo nemohla vlastnímu dítěti naplácat na zadek. Ano pokud někdo nutí dítě chodit v botách s rýsováčkama nebo ho strká v mrazu pod ledovou vodu nebo ho denně řeže řemenem až krev cáká (případy také z novin a bulváru) ano vážená paní to je TYRAN, ale to nad čím se tady tolik z Vás pozastavuje je ........

briana ( 7. února 2013 11:32 )

Schválně jsem si prošla celou diskuzi a přečetla co ta pasta vlastně píše.Nikde nepsala že by mlátila svoje děti tak co na ni neustále útočíte?Psala ale úplně něco jiného asi jste to nepochopili.Nejdříve si pořádně přečti co vlastně píše a pak odsuzuj když chceš dělat se sebe mravokárce.

briana ( 7. února 2013 11:28 )

Někteří tady dělají s komára vola.

briana ( 7. února 2013 11:25 )

Zobrazit celou diskusi