Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Roční Anička přežije! Život jí zachránil táta, daroval jí část jater

Autor: Tereza Hodáliková, mokk - 
5. února 2013
05:00

Že by rodiče dokázali za své děti dýchat, dokázal Martin Bouda (36) z Lounska. Poté, co lékaři dlouhou dobu nemohli najít vhodná játra od zemřelého dárce, rozhodl se věnovat své dceři část vlastních jater.

Lékařům z pražského IKEM se náročná operace podařila. Aničce (14 měsíců) tak tatínek zachránil život…

„Odebrat část životně důležitého orgánu zdravému člověku a tu pak transplantovat malému dětskému příjemci je jedna z nejobtížnějších transplantací. Pro malou Aničku už nebyla jiná možnost, čekala na játra od zemřelého dárce dlouho a její stav se rapidně zhoršoval. O to větší je radost, jak se po měsíci od operace oběma – tatínkovi i dceři – daří,“ popsal Blesku důvody operace Jiří Froněk z Transplantačního centra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který operaci prováděl.

Tato naprosto unikátní transplantace, která se označuje jako příbuzenecká, proběhla těsně před Vánocemi…

„Šance, že by Anička přežila bez transplantace, byla opravdu malá, tak jsem neváhal ani chvilku a šel do toho. Když jsem se po operaci probudil, bolelo mě celé tělo. Navíc jsem se probudil o několik hodin dříve než malá a ta nervozita, jak to dopadlo, to bylo strašné,“ svěřil se včera Martin Bouda a rovnou začal děkovat: „Chtěl bych poděkovat všem lékařům z IKEM, co mi zachránili moji Aničku, že se do toho vůbec pustili,“ rozbrečel se dojetím Bouda, když začal vzpomínat na dobu před operací…

Institut klinické a experimentální medicíny: Za transplantace zaplatil ze svého 160 milionů!

Transplantační centrum Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) řeší v tuto chvíli velký problém s financováním. Některé výkony a léky pojišťovny totiž nehradí. Centrum proto loni muselo uhradit z výnosů jiných programů ztrátu 160 milionů korun.

„Zatímco v letech minulých jsme finanční výpadky v transplantačních programech hradili z výsledků některých programů Kardiocentra IKEM, letos to již kvůli jinak nastavenému finančnímu ohodnocení některých kardiologických programů není možné. A tím by mohl vzniknout velký problém,“ varoval včera ředitel institutu Aleš Herman s tím, že už jedná s ministerstvem i pojišťovnami.

isabelafuentes ( 5. února 2013 17:57 )

Souhlasím, lékaři by měli být mnohem lépe placení, jinak nám utečou do zahraničí a bude hotovo.

isabelafuentes ( 5. února 2013 17:55 )

Nádherná zpráva ! Obdivuji tatínka, to, co pro svou dcerku udělal, je čin pravého muže. Když si člověk uvědomí, kolik otců se o své zdravé děti nezajímá celý život... Tak jen ať Anička dobře prospívá, at jí už nic nechybí ...

vykutalena.vdova ( 5. února 2013 16:44 )

Mnojo někdo chodí do práce jenom proto, aby škodil a štval. A ještě za to dostane královsky zaplaceno...

sores ( 5. února 2013 14:56 )

Tak to je úžasný přesto bych nechtěla být ani za nic v kůži rodičů!Žila bych v neustálém strachu o dítě.Co s milióny když chybí zdraví, to by si měl každý namyšlený pracháč uvědomit, že štěsí se za prachy nedá koupit.

1917 ( 5. února 2013 13:32 )

A co vláda rozpočtové odpovědnosti?Ta pouze přiznala,že se v šedé ekonomice ročně rozkrade minimálnš 100miliard.A to je vše co dokázala.Platíme poslance v kriminálech a jejich rodinné příslušníky jako asistenty,platíme milenky a znémé kmotry politiků,protože dřou jak koně,restiujeme církevní majetek církvi,který jí již od císaře Josefa II nepatří,platíme církevní hodnostáře,na př.kardinál Duka má měsíční apanáž 86OOO,-Kč,nevím za co,když výdaje na provoz arcibiskupského paláce platí stát a i jeho s prominutím žrádlo,proto je tak vyžraný, atd,atd.Peněz je ve státním rozpočtu hafo,jenomže je naši představitelé stačí rozkrást.Tak za to se cinkalo klíči.To bych raději stál frontu na banány než tento bordel

Zobrazit celou diskusi