Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britce (†27) transplantovali plíce kuřáka: Zemřela kvůli zhoubnému nádoru

Jennifer zeřela pár měsíců po operaci
Jennifer zeřela pár měsíců po operaci  (Autor: Facebook.com)
Autor: INT, mok - 
18. prosince 2012
18:45

Pro sedmadvacetiletou Jennifer Wederell z Velké Británie byla transplantace plic šance na delší a lepší život. Operace se ji ale bohužel stala osudnou. Lékaři ji totiž transplantovali plíce silného kuřáka a žena po šestnácti měsících zemřela.

Už od dvou let trpěla Jennifer cystickou fibrózou, která ji ohrožovala na životě. Nemoc se bohužel zhoršovala a ve dvaceti letech už nevydržela bez umělého přísunu kyslíku. Pro Jennifer byla tedy jediná šance transplantace plic.

Na dárce čekala nemocná Britka neuvěřitelný rok a půl, pak ale svitla naděje. Lékaři měli k dispozici plíce, které by ji mohli transplantovat. „Čekali jsme na tu chvíli roky,“ svěřil se její otec Colin Grannell.

Zdravotní stav Jennifer se ale nezlepšil tak, jak všichni doufali. Britce totiž lékaři voperovali plíce silného kuřáka. Když pak přišla v únoru na kontrolu, vyslechla si nešťastnou zprávu. Na plicích měla zhoubná nádor, který jí stál život. Mladá Jennifer po šestnácti měsících od operace zemřela.

Nemocnice se brání

 Ačkoliv se může zdát neuvěřitelné, že lékaři ženě transplantovali plíce kuřáka, nemocnice se brání. Kdyby totiž nevyužívali plíce kuřáků, měli by málo darovaných orgánů. „Bohužel by počet plic použitelných k transplantaci klesl o 40 procent. Seznam osob, které čekají na výměnu, by narostl a mnohem víc pacientů by bez transplantace zemřelo,“ stojí v prohlášení.

Rodina Jennifer si tak od nemocnice vyslechla omluvu jen za to, že mladé Britce nedali na výběr. Dcerku jim to bohužel nevrátí.

 

Zobrazit celou diskusi