Partnery jsou již řadu let, vychovávají společně dvě děti, ale o ruku ji požádal až poté, co se stali jedním z párů, kteří byli zapojeni do historicky první řetězové transplantace ledvin v Česku. Zuzana (39) a Georgis (50) se na tiskové konferenci zasnoubili!

Vezmeš si mě?

Stalo se to necelý den poté, co Georgisovi voperovali dárcovskou ledvinu. Klidným hlasem a jakoby mimoděk, ve sledu projevů špiček české transplantační medicíny, se zeptal Georgis své partnerky a matky svých dvou dětí: „Byť nejsem příjemcem tvojí ledviny a byť si tě třeba nezasloužím, vzala by sis mne?“ Silný moment nikdo nečekal. Zatímco se sálem pomalu nesl potlesk, úsměv ve tváři paní Zuzany vystřídalo dojetí a slzy štěstí.

To tu ještě nebylo!

Zuzana a Georgis společně s dalšími páry se stali aktéry historicky první řetězové transplantace ledvin. Tři čtvrtě roku hledání a příprav bylo završeno historickým úspěchem - řetěz pěti párů, z nichž jeden ledvinu někomu neznámému daroval a druhý od anonymního dárce přijal. Šestou zdravou ledvinu nakonec získal pacient z čekací listiny.

Dobře organizovaný tým

Zákrok znamenal pro chirurgy víc než dvacet hodin na sále. „Na jednom operačním sále jsme s Jiřím Mendlem prováděli laparoskopické odstranění ledviny a na vedlejším sále tým ve složení Libor Janoušek a Tomáš Marada provedl postupně všech šest transplantací,“ uvádí Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM.

Doba, kdy je ledvina mimo tělo trvá jen pár minut a po zákroku většinou funguje okamžitě. „Ledvina od živého dárce vydrží až třikrát déle naž od mrtvého, tedy dvacet i více let,“ říká Froněk. „Využili jsme všechny možnosti dárcovství – od pokrevního příbuzenství až po druha s družkou. Hlavní je ochota darovat ledvinu blízkému,“ uzavírá Ondřej Viklický, přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

Fotogalerie
6 fotografií