Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

První košt slivovice po aféře s metanolem: Lidé ochutnali více než 1100 vzorků!

Autor: Ondřej Požár - 
27. ledna 2013
20:53

Dobrá zpráva! Loňská metanolová aféra, jíž padlo za oběť 38 lidí, se do prvního letošního velkého koštu slovácké slivovice a ovocných destilátů v Bukovanech na Hodonínsku naštěstí nepromítla. Lidé tam mohli ochutnat přes tisíc vzorků výborných pálenek!

„Měli jsme z toho trochu obavy, ale na množství vzorků se to neprojevilo. Víc než sto degustátorů totiž hodnotilo celkem 1108 vzorků pálenek, což je jen o zhruba sto vzorků méně než loni,“ prozradil pro Blesk.cz za pořadatele Radomír Bystřický.

Ten vede Mužský sbor v Bukovanech, který letos uspořádal košt slivovice už pošestnácté.

Video O slivovici a ovocné destiláty byl velký zájem - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Degustace kořalek, při níž nechybí ani cimbálová muzika a tombola, pořádají tradičně každý rok vždy poslední lednovou sobotu.

Nabízejí jen kvalitní domácí destiláty

A velký počet vzorků svědčí podle Bystřického o tom, že návštěvníkům ochutnávky, jichž očekávali kolem pěti stovek, nabízejí jen kvalitní domácí kořalky.

„Jezdí sem i kamarádi ze slovenského Radimova a okolí, kteří nás podpořili svými vzorky od tamních pěstitelů ovoce,“ upřesnil pořadatel.

Nejstarší vzorek byl z roku 1949!

Podle něj proběhla hodnotíci degustace 11.ledna. „Byla anonymní. Degustátoři, jichž bylo v sále 102, se vždy seznámili jen s číslem vzorku, druhem pálenky a ročníkem výroby,“ dodal Bystřický.

Nejstarším vzorkem koštu slivovice byl vzorek destilátu z durancií z roku 1949, dodaný na počest výrobce Františka Hýbla z Kyjova, který by se letos dožil 90 let.

peterwilliams ( 28. ledna 2013 04:25 )

 ta v tom kroji má ale obrovskou p...rr..el!

peterwilliams ( 28. ledna 2013 04:14 )

zeman nepotřebuje ani ten kroj aby se zcákal

brebera ( 27. ledna 2013 22:39 )

Proto Zeman ujíždí na vysočinu!! Závislost na chlastu je prevít.

Zobrazit celou diskusi