Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muži doma vyráběli ohňostroj: Jednomu z nich exploze utrhla ruku!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: red, ČTK - 
31. prosince 2012
17:01

Při výbuchu podomácku vyrobené pyrotechniky v Teplicích se dnes odpoledne vážně zranili dva lidé. Jednomu z nich exploze utrhla ruku, vrtulník ho přepravil od pražské nemocnice, druhého odvezla sanitka.

Dva kamarádi ve věku okolo padesáti let vyráběli ve své maringotce na zahradě ohňostroj na večerní silvestrovské oslavy. Při manipulaci ale jeden z dělobuchů explodoval. Jednoho muže popálil v obličeji, druhému amputoval ruku.

Jednoho ze zraněných přepravil vrtulník na popáleninové oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, druhý je podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

"Muž utrpěl devastující poranění horní končetiny," řekl ČTK Vondra. Kromě zranění ruky má muž i popáleniny a zůstane v péči lékařů ústecké nemocnice.

Neštěstí se stalo v městské části Řetenice kolem 14:30. "Jede tam pyrotechnik, aby místo zajistil," řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Podobných úrazů se při silvestrovských oslavách každý rok stává několik. Vloni například pyrotechnika zranila nezletilého chlapce ze Svitavska.

Hasiči před neopatrným zacházením s pyrotechnikou varují pravidelně. "Vážná zranění často s trvalými následky způsobuje každý rok neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Největší nebezpečí pak představuje zejména ta podomácku vyráběná pyrotechnika," uvedla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Hasiči proto doporučují kupovat jen "rachtejtle" opatřené návodem výrobce v českém jazyce, který informuje, jak tyto výrobky správně skladovat a používat. Tento návod by měl pak každý při odpalování pyrotechniky ve vlastním zájmu striktně dodržovat. Vloni způsobily v Česku požáry silvestrovské zapálené od pyrotechniky škody za asi 30 milionů korun.

satanklaus ( 1. ledna 2013 02:27 )

Se neposeer Někde to bouchá třeba i od Mikuláše do Tří králů

satanklaus ( 1. ledna 2013 02:22 )

V padesáti už by mohli mít rozum

topyr ( 1. ledna 2013 00:45 )

Přeji Vám z celého srdce, aby to byl poslední zvuk, který v živote uslyšíte.

topyr ( 1. ledna 2013 00:44 )

Pod tohle se podepisuji taky. A že letos kreténská hovada zas nezklamala! Bouchala jako dementní od tříčtvtě do tříčtvrtě.

kuraci ( 31. prosince 2012 22:58 )

Už nemůžu dočkat rána,až se dozvím,kolik dementů je bez pařáty nebo oka.Všem to přejůůůůů,kreténi.Veselý a hlavně bezruký Nový Rok.

Zobrazit celou diskusi