Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Praskla hráz rybníku Jordán: Ekologická katastrofa Táboru nehrozí, tvrdí radnice

Autor: Jiří Čada - 
28. prosince 2012
14:52

Provizorní hráz praskla pod přívaly tajícího sněhu a dešťové vody na odbahňované vodní nádrži Jordán v Táboře. Řekou Lužnicí se v pátek valily tuny černého páchnoucího bahna ze dna Jordánu.

 

 „Hráz dělila nádrž na část horní, kde byla nadržována voda a dolní, kde probíhaly odbahňovaní práce,“ řekl Blesku vedoucí odboru investic táborské radnice Karel Hotový. Ten odmítl, že by se jednalo o ekologickou havárii.

„Nechali jsme provést více než sto padesát rozborů sedimentů ze dna Jordánu. Mohu zodpovědně říci, že žádné nebezpečí nehrozí. Bahno, které se hrne vyraženou štolou do říčky Tismenice není nebezpečné. Dokonce by nemuselo být ani ukládáno na zvláštní skládku a kdybychom měli vhodné místo mohlo by se vyvážet i na pole,“ zdůraznil Karel Hotový.

Páchnoucí tmavá bahnitá břečka však pořádně vyděsila místní obyvatele.

„Na radnici sice tvrdí, že to není nebezpečné, ale copak to je za logiku odbahnit Jordán a zabahnit řeku Lužnici,“ poukazoval na skutečnost Pavel Novotný z Tábora, který Blesk na situaci na řece upozornil.

Hotový přesto Blesku tvrdil, že se nejedná o bahno, ale bahnem zakalenou vodu z tajícího sněhu a deště.

Vodní nádrž Jordán o rozloze 51 hektarů čekala na odbahnění několik století. OdbahňovaCí práce by měly být ukončeny v roce 2014 a přijdou zhruba na 400 milionů korun.

 

chiconic ( 31. prosince 2012 16:21 )

Všichni tady řeší bahno, ale průser je v úhynu tisíce ryb, to tady nikdo neřeší podívejte se na tohle http://www.youtube.com/watch?v=CHIQ6i6Wt2s

pepazdp ( 28. prosince 2012 18:24 )

Taky bych řek, že si adamice jenom honí triko

pepazdp ( 28. prosince 2012 16:43 )

Když napíšeš "a" napiš taky "b". Vysvětli všem co tomu nerozuměj, hezky podrobně a na základě vědeckých podkladů, proč je to ekologický průšvih. Mě spíš připadá jako kravina prohlášení kohosi v článku, že nevidí logiku v odbahnění rybníka a zabahnění řeky, jako kdyby snad to zabahnění řeky bylo úmyslné a ne důsledkem nehody. Hledat logiku v nehodě Navíc bahno v řece díky proudu bude postupně odplavované a když neni toxické, tak co?

adamice ( 28. prosince 2012 16:18 )

Tak pardon, to je ekologický průšvih, akorát to ještě nikdo ze zúčastněných nepochopil. Proč neřeknou pravdu? Jsou to amatéři, a své práci nerozumí. No, žádná výjimka.

Zobrazit celou diskusi