Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odstřely ledových ker jako atrakce: Hasiči vytáhli pyrotechniku

Autor: Gabriela Peringerová, simao.k, ČTK - 
26. února 2012
20:35

Velké ledové kry jsou problémem na řadě toků České republiky. Nedávaly o víkendu spát jak hasičům, tak ani lidem v okolí řek. Nejinak tomu bylo i v okolí Svratky na Brněnsku, kde zablokovaly průtok vody v korytu. Na řadě míst se již toky díky ledovým bariérám vylily ze svých koryt, hasiči se tomu snaží zabránit i za použití pyrotechniky. Nejinak tomu je i na Brněnsku nebo Liberecku.

V Tišnově na Brněnsku, kde ledová bariéra vystoupila z koryta, dokonce museli pyrotechnici led rozstřílet. „Odstřelem ledu jsme uvolnili vodě cestu a nechali kry přirozeně odplout,“ vysvětlil zásah na Svratce mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Nejvíc ohrožena vodou byla na jižní Moravě obec Březina u Tišnova. Hladina řeky Svratky se tam zvedla tak, že v noci došlo i na pytlování okolo hráze. „Domy stojí dost daleko od vody, pytle jsme tam dali spíš preventivně. Povodňovou vlnou po odstřelu ledu nad obcí bylo ohroženo jen několik zahradních chatek. Naštěstí hladina řeky klesla,“ popsal situaci starosta Jiří Polák.

Odstřel ledu jako atrakce

Odstřel v Tišnově sledovalo i mnoho místních. „Naházel bych tam granáty. Takhle řízeně to budou dělat týden,“ kritizoval pomalou práci hasičů jeden z místních mužů. I díky jejich práci však nebezpečí povodní opadá.

Zásahy pyrotechniků se však stávají atrakcemi i jinde po republice. Jsou však nutností. Zablokované řeky se manuálně, a nebo i za pomoci těžkých strojů, často nedaří uvolnit. S odstřelem navíc není dobré otálet. I proto, že se jejich tání vlivem poklesu teplot opět zpomalilo.

Hladiny řek však postupně i díky lidským zásahům klesají.

Policie však ústy krajského policejního ředitele na Liberecku Milana Franka varuje: "V místech, kde se bude led odstřelovat, musíme varovat obyvatelstvo a podle pokynů hasičských pyrotechniků bude nutné uzavřít i určitý prostor, aby nedošlo k nějakému zranění nebo škodám na majetku."

Přesto se na březích řek scházeli zvědavci a přihlíželi hasičským bojům s masami ledu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi