Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Strach na Pelhřimovsku: Praská hráz rybníka

Autor: ČTK, ljš - 
13. června 2012
09:48

Obyvatelé Kletečné na Pelhřimovsku prožívají dny plné strachu. V hrázi rybníka, který leží nad obcí, se začaly oběvovat trhliny a vesničce tak hrozí zatopení. Ohroženo je asi 150 lidí.

V hrázi rybníka Dolní Kladiny na Pelhřimovsku se objevily další trhliny. Pro Kletečnou platí opět třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. "Hasiči stále z rybníka odpouštějí vodu. Pokračuje zpevňování hráze kamením," řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

"Hasiči pracovali na zpevňování hráze a zvýšení odtoku vody i v noci," řekla Musilová. Dnes ráno je na místě několik desítek hasičů. Většina je jich v Kletečné, kde připravují pytle s pískem k ochraně domů. Evakuace obyvatel podle mluvčí zatím nebyla nutná. "Vzhledem k závažnosti situace však byli obyvatelé v obci o možné evakuaci informováni," dodala Musilová. V Kletečné žije podle starosty Humpolce Jiřího Kučery kolem 150 lidí.

Narušenou hráz zpevňují hasiči kameny už od pondělí. Příčinou problémů je podle Kučery zřejmě nefunkční potrubí mezi stavidlem a výtokem z hráze. "Voda si hledala cestu a vymlela v hrázi kaverny," uvedla Kučera.

Rybník se upouští

V úterý kolem 15:00 se za pomoci těžké techniky podařilo vytvořit na jiném místě hráze otvor, jímž se začala voda z rybníka regulovaně odpouštět. Asi 15 stavení v místní části Humpolce Kletečné, která stojí u Jankovského potoka vytékajícího z rybníka, hasiči preventivně obložili pytli s pískem. Pytle s pískem jsou připraveny také v Zachotíně, kde však podle hasičů je nebezpečí minimální.

V úterý večer se situace stabilizovala, pro Kletečnou byla povodňová aktivita kolem 21:30 snížena na druhý stupeň. "Dnes v 07:30 s ohledem na vzniklou situaci byl pro obec a její okolí znovu vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, to je stav ohrožení," uvedla Musilová.

Na problémy upozornil v pondělí v podvečer jeden z místních chatařů. Zjistil, že voda si našla cestu kolem nefunkční výpustě, a uvědomil hasiče a správce rybníka. Rybník Dolní Kladiny má rozlohu kolem 30 hektarů, vejde se do něj 660.000 metrů krychlových vody.

naidka ( 13. června 2012 14:07 )

a tobě, kdyby jsi měl něco organizovat a zajišťovat, chránit lidi a jejich majetek, by nakonec praskla lebka a bércové i žaludeční vředy.

vilaamalka ( 13. června 2012 11:31 )

Editora obětovat a hodit do rybníka.

mejsehezky ( 13. června 2012 10:18 )

"Oběvovat".. editora vyhodit

Zobrazit celou diskusi