Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Největší černou stavbu v Česku má ČEZ

Autor: Ivana Žáková - 
10. prosince 2012
23:40

Boj polostátní firmě ČEZ vyhlásili majitelé pozemků v Ostravě-Nové Bělé. Tvrdí, že provozuje největší černou stavbu v Česku! Vedením vysokého napětí v délce dvaceti kilometrů proudí elektřina bez stavebního povolení. Spor má v rukou soud a Ostravanům hrozí, že nebudou mít proud ani teplo.

Společnost ČEZ začala před čtyřmi lety stavět z Ostravy-Třebovic do Lískovce nové elektrické vedení vysokého napětí za 200 milionů korun, aniž by měla stavební povolení. Stavbu odůvodnila tím, že rekonstruuje staré vedení a tudíž nemusí mít stavební povolení ani souhlas od vlastníků pozemků, kterých je okolo jednoho tisíce.

Černá stavba

Mezi nimi je i Jiří Horák (49) s rodinou, jemuž stát vrátil pozemky v restituci. Shodou okolností to byly ty, za které byl jeho děda zavřený, a rodina byla nucena opustit Ostravsko. „ČEZ nic neopravoval, ale svévolně a bez souhlasu postavil na našem pozemku nový sloup. Jen v základech je 200 kubíku betonu. Zničil nám ornou půdu i přístupovou cestu, na kterou navezl nebezpečný odpad. Dodnes jsme nedostali za škodu zaplaceno,“ postěžoval si Horák.

Na spol. ČEZ Distribuce proto podal s ostatními vlastníky žalobu o odstranění stavby, kterou nyní řeší Okresní soud v Ostravě. Současně podali i stížnost, že ČEZ provozuje stavbu na černo, protože dodnes není zkolaudována. „Ani být nemůže, jelikož nikdy na ni nebylo vydáno stavební povolení, přestože se staré vedení demontovalo a postavilo se úplně nové. Prostě zneužili pojmu rekonstrukce,“ uvedl Horák.

ČEZ pochybil

Stížnost a pochybení uznal i Krajský úřad Ms kraje a Ministerstvo pro místní rozvoj. „Podle projektové dokumentace je zřejmé, že došlo k odstranění celé původní stavby a není tedy možné, aby se jednalo o stavební úpravy. Stavba tudíž byla provedena bez stavebního povolení a stavební úřad i magistrát rovněž postupovaly v rozporu se zákonem,“ uvedla  v rozhodnutí Pavlína Sniegoňová z krajského úřadu.

Společnost ČEZ Distribuce sice podala žádost o dodatečné povolení stavby, avšak musela by oslovit tisíce majitelů pozemků, což se nestalo.

Bez proudu i tepla

Argumentuje ale tím, že v případě odstranění stavby by se v Ostravě vážně ohrozilo zásobování, chod nemocnic, škol i podniků jako je ArcellorMittal nebo Vítkovice, čímž by se zvýšila nezaměstnanost. Rovněž by byl ohrožen provoz tepláren a elektráren v celém regionu. „Samozřejmě si to uvědomuji, ale není přece možné, aby ČEZ postavil na černo stavbu, zneužil nás a nebyl za to ani sankciován,“ dodal rozhořčeně Horák, kterému nezbylo nic jiného než se obrátit na soud.

 

cezzzko ( 12. prosince 2012 08:18 )

Má tohle nějakou souvislost? Sebevražda v ČEZu: Řídil miliardy, teď je po smrti ... http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/167597/sebevrazda-v-cezu-ridil-miliardy-ted-je-po-smrti.h tml ... "Purkar se ve firmě staral o miliardové investice v úseku Obnova sítí"

cezzzko ( 12. prosince 2012 07:06 )

Realizátorem stavby vedení na černo byla firma EGEM, kterou nyní vlastní šéf Sparty Praha Daniel Křetínský! Tady jsou detaily veřejné zakázky: http://vz.statnisprava.cz/?sid=0&pg=vz&ecvz=60026903 ... a tady je o EGEM: http://www.epindustries.cz/

cezzzko ( 12. prosince 2012 05:52 )

oprava linku ---http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/postavily-cez-20-kilometru-vedeni-nacerno-20121211. html

cezzzko ( 12. prosince 2012 05:49 )

Viz též http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/postavily-cez-20-kilometru-vedeni-nacerno-20121211.htm l ... článek v MS Deníku má některé nové informace. V diskuzi pod článkem jsem nechal dlouhý příspěvek, který tady nebudu celý opakovat, podstatné jsou dvě věci: 1) Existuje judikatura, která jasně říká, že "výměna stavebních stožárů elektrického vedení, včetně nového osazení takových stožárů" je "stavba nová, která vyžaduje stavební povolení nové". Tohle právní oddělení ČEZ Distribuce muselo velmi dobře vědět, a přesto někdo rozhodl postavit stavbu na černo! Který manažer to byl a jaké z toho ČEZ vyvodí personální důsledky? 2) Majitelé by se měli snažit prokázat, že nové vedení není "v původní trase a kvalitě". U trasy je třeba prokázat odchylku větší než půl metru. Hodně štěstí! a.gypsy@gmail.com

zadnice ( 11. prosince 2012 07:07 )

Patří "vládě". Zavřít Nečase i s celou vládou!!!

Zobrazit celou diskusi