Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Napoleon by se divil: Bitvu tří císařů řídil jeho generál vysílačkou!

Autor: Ondřej Požár - 
1. prosince 2012
21:08

VIDEO: Tak tomu se říká pořádná kanonáda! Palba z děl a pušek se rozléhala pod vrchem Santon u Tvarožné na Brněnsku. Stovky nadšenců tam předvedly ukázku ze slavné bitvy tří císařů u Slavkova.

Proslulá bitva, při níž císař Napoleon porazil Rakušany a Rusy, se odehrála 2.prosince 1805.

Asi devět stovek vojáků v dobových uniformách - včetně šedesáti jezdců na koních a patnácti děl - ji tak první prosincovou sobotu připomnělo téměř na den přesně po 207 letech.

Napoleon I. by se však asi divil, kdyby po 207 letech viděl francouzského generála, jak ze sedla koně řídí bitvu přes vysílačku!

Na poli se pálilo i z dvě století starého francouzského čtyřliberního kanónu typu Gribeauval z roku 1811, který je světovým unikátem.

Video Rekonstrukce bitvy tří císařů u Slavkova ve Tvarožné - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

„Bitevní ukázku, která není oslavou války či Napoleona, ale připomínkou společné evropské historie, vidělo podle odhadu přes deset tisíc lidí,“ upřesnil šéf pořádajícího Projektu Austerlitz Miroslav Jandora.

Napoleon I. u Slavkova během několika hodin rozhodl tažení roku 1805. Rakouský císař František I. pak přistoupil na tvrdé podmínky míru 26.12.1805 v Bratislavě. A ruský car Alexandr I. po uzavření příměří odtáhl po slavkovské porážce do své vlasti.

nojasne ( 2. prosince 2012 10:52 )

nesmíš si vybírat impotenty

Zobrazit celou diskusi