Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr spravedlnosti Blažek se zastal odkláněče milionů Kocourka!

Ministr Blažek (vpravo) se zastal exministra Kocourka (vlevo, vyfocený při finále Davis Cupu, kam dorazil Kocourek o berlích)
Ministr Blažek (vpravo) se zastal exministra Kocourka (vlevo, vyfocený při finále Davis Cupu, kam dorazil Kocourek o berlích)  (Autor: ČTk, Foto Blesk - Martin Sekanina)
Autor: simao, ČTK - 
28. listopadu 2012
19:41

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost k Nejvyššímu soudu. A to v případu svého stíhaného stranického kolegy, bývalého ministra průmyslu a "odkláněče milionů" Martina Kocourka. Blažek se tak de facto Kocourka zastal!

Policie Kocourka a jeho matku viní z poškozování věřitele - kvůli zatajení a "odklonění" 16 milionů korun při Kocourkově rozvodu s manželkou Olgou.

Ministr Blažek však prý shledal vážná procesní pochybení policie a žalobců, jak prozradil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Ministr se zastal exministra

Již prý v polovině listopadu se ministr Blažek rozhodl, že podá stížnost na porušení zákona. A vlastně se tím postavil na stranu Kocourka.

Oficiální verze je však taková, že Blažkovi navrhnulo podání stížnosti krajské státní zastupitelství v Praze, které mělo při kontrole objevit v postupu policie a Okresního státního zastupitelství Praha-západ vážné chyby a nedostatky.

Policisté třeba podle Blažka nezískali souhlas se stíháním exministra a jeho matky Jindřišky od Kocourkovy exmanželky. Podle zákona ho však u trestného činu poškozování věřitele potřebují.

Okresním žalobcům, kteří dali ke stíhání v podstatě pokyn, pak vytýká, že sami rozhodovali o stížnostech proti obvinění, ačkoli měli v souladu se zákonem rozhodnutí přenechat nadřízeným státním zástupcům.

Protikorupční policie stále sbírá podklady

V případu jsou ovšem nesrovnalosti. Policisté státnímu zástupci již dvakrát navrhovali zastavit trestní stíhání obou obviněných právě kvůli tomu, že nezískali souhlas se stíháním od exmanželky. Žalobce jim ale případ pokaždé vrátil, naposledy před týdnem.

Protikorupční policie zatím v Kocourkově kauze stále sbírá a vyhodnocuje podklady. Detektivové se zabývají také samotným původem peněz.

Kocourek je podezřelý z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Jakoukoli vinu ale odmítá. Kvůli kauze opustil Kocourek ministerský post.

rady4 ( 31. května 2013 18:38 )

opr. myje

rady4 ( 31. května 2013 18:38 )

Ruka ruku mije aneb vrana vrane oci nevyklove.

tina.vitaskova ( 29. listopadu 2012 04:07 )

Vrána k vráně sedá!!! Už aby ministr spravedlnosti taky vypadl z vlády!!!

gogo ( 28. listopadu 2012 22:04 )

"Odkláněč milonů" ?? Je neuvěřitelné jak bohatá je čeština... Jak místo kradení se tuneluje, místo podvádění se odklání, místo vraždění se popravuje... Ale nazývat vše pravými jmény i stav tohto rozkradeného - pardon vytunelovaného - státu tak to ani náhodou !!

marmat ( 28. listopadu 2012 20:54 )

ELEGÁNEK S MIMOŘÁDNÉ "JEDNODUCHÝM" PROJEVEM vůbec , ale vůbec nepřekvapil ! A protože není SLOŽITÝ, dělá tyto JEDNODUCHÉ hrubky

Zobrazit celou diskusi