Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zadržení Češi v Řecku: Klaus je chce mít doma!

Autor: rum - 
23. listopadu 2012
11:38

Zoufalství rodičů Martina Pezlara (28) a Ivana Buchty (33) vyslyšel prezident Václav Klaus a napsal dopis svému řeckému protějšku. Pro rodiče zadržených mužů, kterým hrozí za údajnou špionáž až 20 let, je to nová naděje.

  »Vážený pane prezidente, dovoluji si obrátit se na Vás v záležitosti dvou českých občanů, kteří byli v Řecku zadrženi a obviněni ze špionáže. Tato kauza je velmi citlivě vnímána českou veřejností a také mě, jako prezidentu republiky, osud našich občanů kdekoli ve světě není a nemůže být lhostejný,« píše Václav Klaus řeckému prezidentovi Karolosu Papuliasi a pokračuje:

»Chtěl jsem Vás požádat, abyste ze své pozice - i vzhledem k vynikajícím vztahům mezi našimi národy a státy - sledoval tuto nešťastnou kauzu se zvláštní pozorností, tak aby její průběh nemohl na naše vzájemné vztahy vrhnout zbytečný stín.«

Rodiče to dojalo

Dopis hlavy státu je velkou vzpruhou pro rodiče. „Manželka to obrečela. Krok pana prezidenta velmi oceňujeme a velice si ho vážíme. Dal nám všem naději v téhle těžké situace a věříme, že to pomůže k návratu kluků domů,“ řekl Blesku tatínek Ivana Miloslav Buchta.

Zoufalství 

Ivan s Martinem dlí v řeckém vězení už od 9. září. Řekové je obvinili, že si fotili vojenské objekty a dokonce, že jsu špiony pro Turecko! „Odvolání proti vazbě, které minulý týden soud zamítl, kluky dost psychicky poznamenalo,“ dodal tatínek.

Případ v pohybu

Rodiny se snaží pro své syny udělat maximum. Kromě řeckého právníka mají i českou poradkyni. „Při jednání s prezidentem Václavem Klausem jsem ocenila jeho bezprostřední reakci jak lidskou tak jako nejvyšší autority státu. Je vidět, že věci se dávají do pohybu,“ uvedla advokátka Dagmar Raupachová. Pro obě rodiny by byl největším dárkem, kdyby se kluci dostali domů do Vánoc. „Bez syna jinak pro nás svátky nemají význam,“ dodal Martinův otec Miloslav Pezlar.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi