Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tahle zbraň mohla Klause zabít! Za atentát hrozí střelci 2 roky

Autor: Marta Prokešová, simao - 
30. září 2012
05:00

Prezidenta i celé Česko překvapil nečekaný páteční útok. Střelec vytáhl na Klause airsoftovou pistolu, ze které opakovaně vystřeli. A co je důležité, z bezprostřední blízkosti. I když šlo o demonstrativní čin, mohl prezidenta opravdu vážně zranit. A to i když byla zbraň z plastu, říkají experti.

Dělník Pavel Vondrouš (26) v pátek v Chrastavě vystřelil na prezidenta sedmkrát z bezprostřední blízkosti. "Když ten člověk pistoli vytáhl, tak to vypadalo jako zcela reálná zbraň. Ochránci do poslední chvíle nemohli vědět, co to vlastně je," upozorňuje v rozhovoru pro Týden bezpečnostní odborník Andor Šándor.

V ruce sice držel Vondrouš airsoftovou zbraň, ale to nic nemění na možných tragických následcích. „Ta kuličková pistole ho mohla třeba výstřelem do oka zabít,“ vytočila nečinnost ochranky prezidentova vicekancléře Petra Hájka.

Byla by to opravdu děsivá souhra náhod. Jenže v momentě, kdy na vás někdo namíří pistoli, nevíte, jak zareagujete. Prezident Klaus byl překvapený, snad i pohoršený. Prý se ani nestačil bát. Nepohnul se a schytal zásahy do ruky.

Střílel replikou "čezety"

Stačil však úhyb špatným směrem a některá z ran si mohla najít podstatně choulostivější cíl. Oči jsou v tomto případě samozřejmě nejcitlivější. A právě u zraku dokáže nadělat airsoftová kulička nepěknou paseku. Nikoli nadarmo se při tomto sportu nosí ochranné masky.

A to se ještě obvykle nepočítá se zásahy na vzdálenost několika málo centimetrů, jako tomu bylo v Chrastavě. Útočník mimochodem střílel věrnou maketou zbraně ČZ 75, která lze pořídit za cenu kolem 1800 - 2000 Kč.

O dětskou hračku tak určitě nejde. Na prodej je však komukoli, staršímu 18 let. Zbrojní pas v tomto případě nepotřebujete. A zranění jsou mnohonásobně horší, než od letícího vajíčka... 

Video  Video z útoku na prezidenta Klause, jak ho zachytily kamery televize Prima Family  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Nebezpečí otravy?

Podle lékaře a poslance Borise Šťastného, který je prezidentovi velmi blízký, však hrozilo ještě jiné nebezpečí. Protože měl Klaus na ruce krvácející zranění, mohl být otráven. „Ty střely mohly být opatřené jedem nebo radioizotopem,“ prohlásil Šťastný.

Proto bylo prý nutné Klausovi udělat komplexní toxikologickou analýzu. A to ihned, protože se jed mohl dostat rychle do krve. Ale ochranka opět nereagovala. Odvoz do nemocnice tak musel zařídit až Šťastný.

I odborník Šándor považuje za "naprosto fatální selhání, že i po incidentu prezidentova návštěva pokračovala. Vždyť vůbec nemohli vědět, co se vlastně stalo - jestli tím útok skončil, jestli nebude ta akce pokračovat. Nemohli tušit, co do něj ten člověk nasypal."

Šéf prezidentovy ochranky odstoupil: Prý cítí odpovědnost

Muž, který Klause napadl, byl nakonec obviněn z výtržnictví. Hrozí mu až dva roky vězení. Ale přijdou nejspíš i další postihy. Prezidentovi strážci totiž udělali skandální chyby. Žádné zalehnutí chráněné osoby, žádné zneškodnění útočníka.

Šéf ochranky Jiří Sklenka nejdřív tvrdil, že jeho lidé neselhali. Včera večer ale odstoupil, prý za jejich selhání cítí odpovědnost. Klausovy bodyguardy vedl 10 let.

churchill ( 30. září 2012 14:07 )

Az na to, ze je to pouze CZ P-07 Duty.

kalnormin1 ( 30. září 2012 13:52 )

Mám doma porcelánového slona a může mne taky sám zabít ? Podle "expertů " asi jo.

allegra17 ( 30. září 2012 13:28 )

myšlena byla samozřejmě mlčící většina, ta byla za komančů a je i teď, dřív řádili komanči a teď kalouskovci a jiní. Bohužel, chlapi u nás už zřejmě vymřeli.

henes ( 30. září 2012 12:47 )

Klause měli chránit vlastním tělem, je to selhání» Kauza Janecek,Vondra,Parkanova,Promopro. a další na řadě?

rendyx111 ( 30. září 2012 12:34 )

Šéf ochranky Jiří Sklenka nejdřív tvrdil, že jeho lidé neselhali. Včera večer ale odstoupil, prý za jejich selhání cítí odpovědnost...-mám dotaz,jak to,že tento člověk i když ten záznam na nově viděl,tvrdil v přímém přenosu,že jeho lidé neselhali,jak to,že takový člověk vůbec může zastávat tak vysoký post a byl vyhozen až poté,co někdo jeho tlačenkářům pristřihnul křidélka a už ho nemohli chránit

Zobrazit celou diskusi