Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Takhle odváděli atentátníka: Po útoku na Klause ho zneškodnil divák!

Autor: simao, fab - 
29. září 2012
07:03

VIDEO: Dokazuje to i snímek, který zaslal do redakce Blesku jeden ze čtenářů. Muže, který v pátek střílel po prezidentu Klausovi, a poté se pokusil zmizet v davu, zpacifikoval jeden z diváků. Zastal tak práci zkoprnělé a značně nedůsledné ochranky hlavy státu.

Útočníka, který se dostal v pátek až k těsné blízkosti prezidenta Klause, zneškodnil jeden z diváků. Ochranka ani policie na místě nezasáhly! Teprve až odzbrojeného (měl u sebe ještě pepřový sprej), ho uniformovaní strážci zákona zadrželi a odvezli.

„Stál jsem opodál, když za mnou přiběhla paní z městského úřadu, abychom zpacifikovali muže, který střílí po panu prezidentovi. Běželi jsme tam, ale už bylo po všem. Okamžitě jsem zalarmoval policii,“ řekl Blesku jeden z místních strážníků.

Video  Takhle policie odvážela atentátníka z Chrastavy, který střílel na prezidenta Klause  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Že nemá pravou zbraň, zjistili po výstřelech

K nepovedenému zásahu tak měl co říci šéf Útvaru na ochranu prezidenta Jiří Sklenka. Ale do komentáře se mu zprvu příliš nechtělo.

"Je zcela jasné, že i já se mračím, když se dívám na takovéto záběry. Na druhou stranu: My jsme bezpečnostní poznatky, že by tam mělo být zvýšené bezpečnostní riziko, neměli. A když zanalyzujete celou tu situaci, tak tam bezpečnostní riziko skutečně nebylo," poskytl Sklenka novinářům poněkud zvláštní vysvětlení toho, že se vlastně nic stát nemělo. Ale stalo.

"Pokud politik je v davu, který není bezpečnostně prohlížen, není rámová kontrola, kontrola další technikou, případně bezpečnostní prohlídky, tak taková situace se pro ochránce vždy stává černou můrou," dodal Sklenka

Že naštěstí nešlo o skutečnou pistoli přitom podle něj příslušníci ochranky zjistili "okamžitě následně po těch výstřelech"...

Video  Video z útoku na prezidenta Klause, jak ho zachytily kamery televize Prima Family  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Šéf policie ani ministr Kubice neberou útok na lehkou váhu

Zásah policie a ochranky proti muži, jenž při slavnostním otevření mostu v Chrastavě střílel z plastové pistole na prezidenta, nyní prověří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Policejní prezident Martin Červíček se však již pokusil ujistit ministra vnitra Jana Kubiceho - pokud důkladné prošetření útoku prokáže selhání prezidentovy ochranky, budou prý vyvozeny patřičné důsledky. "Podobný incident považuji za velmi závažný," uvedl policejní prezident.

Souhlasí s ním i Kubice. "Zajištění maximální bezpečnosti hlavy státu považuji za naprosto zásadní a samozřejmé. Jedná se o útok na vrcholného představitele státu, který nelze v žádném případě bagatelizovat. Je nepřípustné, aby v demokratické zemi docházelo k jakýmkoliv útokům na prezidenta republiky," uvedl v prohlášení ministr vnitra.

vrtajzub ( 29. září 2012 16:38 )

toho diváka vidím v dvoch záberoch, alebo zle vidím ? Musím ísť k očnému !

nyxx ( 29. září 2012 15:12 )

A to myslíš,že každý kdo nemá rád komunisty,musí mít něco společnýho se současnou vládou?Jsi úplně vedle,já přece současnou vládu nechválím,ale vykřikovat zlatý komunisti,to je fakt úplně mimo.

makmark ( 29. září 2012 14:42 )

Pokud někdo tady vymýšlí nějaké zástupné politické temné konspirace, pak on sám bude asi pěkný posera, který by se nikdy neodvážil sám a za sebe tohle HLAVNÉ na VÝSTRAHU (!) POLITIKům provést

makmark ( 29. září 2012 14:40 )

Blbost - i Smetana (tykadlo) měl v hlavě vše uspořádané, co a jak má říkat, nedělejte z těch lidí úplné debily.

makmark ( 29. září 2012 14:38 )

z ekonomicky impotentného šaška si vystřelil umělými kuličkami, mimochodem - je to i docela vtipné - škoda na něj drahého střeliva

Zobrazit celou diskusi