Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Heger podal trestní oznámení: V kauze IZIP jde o 450 milionů

Heger podal trestní oznámení v kauze IZIP
Heger podal trestní oznámení v kauze IZIP  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: ČTK, ljš - 
3. září 2012
13:21

Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) už došla trpělivost v souvislosti s kauzou elektornických zdravotních knížek IZIP. Kontrola v pojišťovně VZP ukázala, že byl zřejmě spáchán trestný čin. Podle Hegera jde o částku vyšší než 450 milionů.

 

 

Ministerstvo zdravotnictví má podezření, že se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně mohl spáchat trestný čin v souvislosti se systémem elektronických zdravotních knížek IZIP. Mohlo by jít o částku vyšší než 450 milionů korun. Vyplynulo to z ministerské kontroly v pojišťovně. Novinářům to dnes oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Případ ráno předal Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

 

"Dosavadní nálezy (kontroly) jsou natolik závažné, že existuje podezření ze spáchání trestného činu při nakládání s veřejnými prostředky přes 450 milionů korun," řekl ministr. Jaké konkrétní trestné činy se mohly v pojišťovně odehrát, nechtěl s ohledem na zahájené vyšetřování přiblížit.

Ministerstvo se ve své kontrole ve Všeobecné zdravotní pojišťovně zaměřilo na hospodaření. Přezkoumávalo smluvní vztahy mezi VZP a firmou IZIP, která provozuje elektronické zdravotní knížky. Tento projekt sklízí kritiku z různých stran a z různých důvodů. VZP za něj za deset let dala 1,8 miliardy korun s DPH. Heger se na ukončení programu dohodl před pár měsíci s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Správní rada VZP pak řediteli pojišťovny Pavlu Horákovi uložila, aby smlouvy ke konci června vypověděl. Výpovědi byly podány a vyprší ke konci roku.

Heger uvedl, že se kvůli podezření na trestné činy ve VZP dnes ráno obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství. Ministerstvo mu zaslalo zjištěné skutečnosti i materiály o dosavadním průběhu kontroly, která dál pokračuje. O případu ministr informoval i premiéra Petra Nečase (ODS) a vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM).

Nejvyšší státní zastupitelství podle své mluvčí Heleny Markusové dnes ráno podnět od ministerstva obdrželo. Nyní zkoumá, komu by měl případ věcně a místně příslušet. Po prostudování ho zašle příslušnému státnímu zastupitelství. "Věc však budeme nadále sledovat," uvedla Markusová.

pepzed ( 3. září 2012 19:25 )

Vždyť on v tom mám taky prsty a teď se zlobí,že mu je přes ně někdo praští?Zvláštní.Ne?Pepíno.

chrchla ( 3. září 2012 18:51 )

Tento blb je vytrvalý jako průjem,vyhodí ho dveřmi a on je tu zpět haj.zlovým oknem

debruska ( 3. září 2012 16:19 )

Je to jen politický tah před volbami. Pak to vyšššumí. Nenajde se úmysl a je to. Jako se vším. A kdo by to počítal? Jó tak do 100tis., tak to by uměli dopočítat a trestat.

rudyptak48 ( 3. září 2012 16:03 )

Že na to ministr MUDr. Heger nepřišel dříve. To ta naše squadra v bílých pláštích, nemusela kvůli zvýšení svých již tak velkých platů, vydírat většinu národa. Na to přišel pan ministr až poté, co si to zkusil na vlastní kůži doktor Ráth? Postupně se odkryje část zlodějiny a nic se neděje. Když někdo ukradne pár korun... ty jsou mu okamžitě odebrány. Když někdo ukradne miliony, nebo miliardy... tam se nic nedějě, protože to nemá dotyčný z čeho vrátit. Co Čech, to kouzelník D.Coprfield. A pak si bude někdo stěžovat, že Čechy nejsou rájem na pohled. Kam se hrabou daňové ráje.

kukuku ( 3. září 2012 14:25 )

Jeden soudruh z vládní koalice už musí podávat trestní oznámení na jiné soudruhy, aby vina nakonec nezůstala na něm ? ODSácká akce IZIP byla levota od samého začátku. Odpískat jim to měl už Rath v době, kdy neseděl v lochu, ale byl ještě ministr zdravotnictví. Ještě že ředitelovi VZP Horákovi minulý týden ODSáci odsouhlasili odměnu nějakých 800 tis. Kč za to, že nevedl VZP ještě hůř, než ji vedl.

Zobrazit celou diskusi