Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Karty pacientů v ohrožení? 2 miliardy vyhozené za projekt IZIP jsou asi málo!

Kontroverzní projekt internetových zdravotních knížek IZIP končí, ministr Heger si připsal velký neúspěch
Kontroverzní projekt internetových zdravotních knížek IZIP končí, ministr Heger si připsal velký neúspěch  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Oldřich Tichý - 
12. května 2012
09:29

Nejen že ten projekt spolykal dvě miliardy, ale poté, co z něj stát s ostudou couvá, může ještě nadělat problémy dvěma milionům lidí! Tolik pacientů svěřilo své údaje systému elektronických zdravotních knížek IZIP, na kterém se podílela VZP. Ta s tím teď končí a data pacientů mohou skončit u soukromé firmy.

O tom, že stát prostřednictvím VZP konečně přestane ládovat do projektu další stovky milionů, rozhodli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Systém byl drahý a podle kritiků nefungoval.

Tolik politické rozhodnutí. Praktické řešení ale zůstává na členech správní rady VZP. A ti se s odvoláním na různé právní názory neshodují v tom, co s údaji pacientů bude. Podle jedněch zůstanou všechna data u pojišťovny, podle druhých ovšem zůstanou společnosti IZIP.

„Určitě není možné, aby s daty firma IZIP nakládala, když souhlas VZP skončí,“ je přesvědčen například poslanec Boris Šťastný (ODS). Jeho kolega ve správní radě Michal Sojka (ČSSD) ale připouští druhou možnost – tedy že si IZIP citlivé údaje nechá. ČSSD už navíc oznámila, že chce zřídit vyšetřovací komisi. Podle sociálních demokratů si na projektu někdo namastil kapsu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň zdůraznil, že snaha o elektronizaci zdravotnictví nekončí. Ministerstvo ověřuje v praxi elektronické recepty a chystá registry. Do budoucna by účast lékařů měla být povinná. Projekt IZIP nesplnil očekávání i proto, že účast lékařů byla nepovinná, takže nebyla záruka, že jsou tam všechna data.

Co je IZIP

Firma vznikla v roce 2001. Zajišťuje projekt elektronických zdravotních knížek, který měl umožnit sdílení informací o pacientech mezi lékaři. Projekt doposud podporovala VZP.

Kolik to stálo

Vytvoření systému stálo 300 milionů. Za deset let vydala VZP na projekt zhruba 1,8 miliardy. Vlastní ale jen 51 % akcií a o firmě nemůže sama rozhodovat – pro zásadní kroky je nutná 2/3většina.

Jak (ne)funguje

V systému je přihlášeno přes 2 miliony pacientů a 20 tisíc lékařů, podle kritiků ho ale jen minimum z nich využívá. Nefunkčnost a vysoké náklady jsou důvodem, proč má být projekt ukončen.

Kdo za tím stojí

IZIP založili tehdejší poslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký (oba ODS) spolu s lékařem Pavlem Hronkem. Cabrnoch i Ouzký jsou teď europoslanci. Ministrem zdravotnictví byl v té době Bohumil Fišer (ČSSD) a šéfkou VZP Jiřina Musílková.

Co mohlo být za 2 miliardy

Za utracené dvě miliardy by byla třeba kompletně vybavená menší nemocnice. Roční léčba leukemie jednoho pacienta přijde v průměru na milion, náklady na IZIP by tak stačily pro 2 tisíce z nich.

venxa ( 12. května 2012 18:13 )

RE: PROKAZAT NABITI MAJETKU. V civilizovanych zemich existuji dve trestni prava; pravo anglicke a pravo francouske. Podle anglickeho prava je obzalovany nevinen a zalobce(soud) musi bezpochybne dokazat jeho vinu. Podle prava francouskeho je obzalovany povazovan vinny a musi u soudu dokazat svou nevinu. Anglicke trestni pravo se pouziva temer bez vyjimky ve vsech vyspelych demokratickych zemich. Francouske tresni pravo naslo uplatneni hlavne v diktaturach at uz komunistickych,nacistickych nebo islamskych. V Ceske republice nemuzete soutit fysickou kriminalitu podle anglickeho prava a majetkove preciny podle francouskeho prava. To nejde dohromady. U nas se rika " You can't suck and blow at the same time", prelozeno "nemuzes cucat a foukat zaroven" nebo rvat na kone "ht a cehy"najednou. To znamena ze soud musi prokazat nezakone nabyti majetku a ne naopak, jak si to nejaci Hurvinkove predstavuji.

versutus ( 12. května 2012 15:36 )

Toto nebyl hlavní důvod, proč byl IZIP zaveden. Hlavní myšlenkou IZIPu bylo zamezit přílišné duplicitě výkonů. Například pacient jde na vyšetření a v nedávné době mu bylo provedno rtg, CT...,laboratorní vyšetření..., jenže si výsledek nepamatuje nebo nemá popis oněch vyšetření, popřípadě neví přesně kdy na vyšetření byl a v jakém rozsahu bylo provedeno. Pacient je pak často zbytečně odesílán na vyšetření znovu ačkoliv by stačilo znát výsledky těch předchozích. K tomu měl právě sloužit IZIP v případě, že by tam ten výsledek byl zaznamenán. Stačilo by pak do něj nahlédnout a pacient by mohl být ušetřen dalších zbytečných duplicitních vyšetření a došlo by i k nemalým finančním úsporám. Dalším přínosem IZIPu měla být možnost zjištění důležitých informací o zdravotním stavu pacientů nacházejících se například v bezvědomí, od kterých není možné odebrat anamnézu. V případě, že si chcete zkontrolovat svou léčbu, máte právo si zažádat o výpis ze své zdravotní dokumentace a k tomu nepotřebujete předražený IZIP. Zdravotní pojišťovny ke sledování nákladnosti léčby jednotlivými lékaři IZIP také nepotřebují, jak nedávno v TV kecal Šťasný z ODS. Mají velmi podrobný přehled na základě vykázaných kódů kolik a kdy za léčení konkrétního pacienta zaplatily a z toho vycházejí i jejich regulace. Je vidět, že Šťasný se zabývá jen politikou a o praxi nemá ani ponětí, pokud vůbec někdy jako lékař pracoval. O výpis výkonů na vás vykázaných si můžete zažádat u zdrav. pojišťovny i vy sama, pokud máte pochybnosti. U některých pojišťoven toto lze zjistit i na jejich internetových stránkách.

jenka ( 12. května 2012 15:06 )

viz omylem výše - Jenka

jenka ( 12. května 2012 15:03 )

Pokud to lékaři bojkotovali a informace o stavu pacienta do IZIP neposílali (prostě s VZP neuzavřeli na to smlouvu),znemožnili pacientům kontrolu nad svým účtem. IZIP byl zřízen proto, aby si lidé mohli na internetu zkontrolovat svou léčbu. Proto jsem se k tomu přihlásila, po již výše uvedeném podezření. Zaútočit na lékaře "narovinu" je jako podepsat si vlastní ortel.

versutus ( 12. května 2012 14:47 )

Jakým způsobem IZIP dokáže zprůhlednit podvody lékařů?

Zobrazit celou diskusi