Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrah napsal krví svých obětí nápis: Osvoboďte Pussy Riot!

Lidé protestují proti uvěznění punkerek ze skupiny Pussy Riot po celém světě. Zda byl vrah také jejich fanouskem, nebo se jedná o provokaci či matení vyšetřování
Lidé protestují proti uvěznění punkerek ze skupiny Pussy Riot po celém světě. Zda byl vrah také jejich fanouskem, nebo se jedná o provokaci či matení vyšetřování  (Autor: ČTK, EPA, REUTERS)
Autor: ČTK, ljš - 
30. srpna 2012
13:05

Hrůzná dvojnásobná vražda otřásá Ruskem. Neznamý pachatel tam brutálně ubodal dvě ženy, zřejmě matku a dceru. Na místě činu po sobě zanechal vzkaz psaný jejich krví: Svobodu pro Pussy.

Ruští kriminalisté pátrají po pachateli či pachatelích vraždy dvou žen, zřejmě matky a dcery, spáchané v Kazani. Vrah na místě činu zanechal zřejmě krví psaný nápis v angličtině "Osvoboďte Pussy Riot!" ("Free Pussy Riot").

Tři členky punkové skupiny Pussy Riot byly nedávno odsouzeny v Moskvě ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v únoru v pravoslavném chrámu v Moskvě zazpívaly "punkovou modlitbu" proti nynějšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi a patriarchovi pravoslavné církve Kirillovi.

Obhajoba punkerek se od zločinu distancovala jako od "hnusné provokace" a vyzvala úřady k co nejrychlejšímu dopadení pachatelů. "Je to nepochybně provokace. Teď je v módě na Pussy Riot svalovat vše, co se stalo" uvedl advokát Nikolaj Polozov a dodal, že skupina i její stoupenci se násilí vyhýbají.

"Na místě zločinu byl na zdi bytu nápis, napsaný zřejmě krví: Free Pussy Riot," uvedl federální vyšetřovací výbor. Místní vyšetřovatelé však nevylučují, že pachatel mohl vytvořit falešnou stopu, možná byl opilý či zdrogovaný. Psychologové se dohadují, zda nešlo o čin duševně chorého člověka.

Provokace?

Spojování zločinu s Pussy Riot považuje manžel jedné z punkerek Pjotr Verzilov za obdobnou "provokaci" jako nedávné zničení čtyř pravoslavných křížů v ruských regionech. "To už vrahové jsou i provokatéry?" pozastavila se veteránka ruského disentu Ljudmila Alexejevová. "Při takovém tempu brzy vydá prohlášení na podporu Pussy Riot i Doku Umarov," ironicky předpověděla umělecká skupina Vojna v narážce na vůdce kavkazských povstalců, který je v Rusku veřejným nepřítelem číslo jedna.

Odpůrci skupiny naopak tvrdí, že punkerky znesvěcením chrámu spustily vlnu záště a nenávisti, kterou země bude ještě dlouho pociťovat, a tak by si zasloužily ještě přísnější trest.

Našli je po několika dnech

Podle úřadů byly ženy ve věku 76 a 38 let zavražděny nejspíše mezi 24. a 26. srpnem, ale na zločin se přišlo až ve středu odpoledne, kdy si sousedé stěžovali na zápach. Oběti byly nalezeny s desítkami bodných a řezných ran, těla byla zmrzačena k nepoznání. Na místě pracují kriminalisté, po pachatelích se pátrá.

tipr ( 30. srpna 2012 17:17 )

Myslim ze nejde o urazku presidenta ale mohly si k tomu vybrat jine misto.V Rusku ridici zase asi jezdi podle pravidel jeste jsme neslyseli ze by tam ridic porazil chodce nebo vubec ze by se tam stala nehoda na silnicich a to je chvalihodne .

decathlonuv.fotr ( 30. srpna 2012 13:46 )

rusky k.sindl netreba litovAT

Zobrazit celou diskusi