Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Pussy Riot znovu před soudem: Dostanou mírnější trest?

Členky punkové skupiny Pussy Riot  Jekatěrina Samucevičová (vlevo), Marija Aljochinová (uprostřed) a Naděžda Tolokonniková  (vpravo) znovu usednou v soudní síni do prosklené kabiny
Členky punkové skupiny Pussy Riot Jekatěrina Samucevičová (vlevo), Marija Aljochinová (uprostřed) a Naděžda Tolokonniková (vpravo) znovu usednou v soudní síni do prosklené kabiny  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, ljš - 
1. října 2012
09:58

Neprovinily se ničím víc než tím, že v pravoslavném kostele hudbou protestovaly proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Soud jim za to uložil dva roky vězení. Dnes tři členky punkové kapely Pussy Riot usedly do prosklené kabiny v soudní síni znovu a doufaly v mírnější trest. Soud byl však odročen na 10. října.

Za přísných bezpečnostních opatření začal dnes moskevský městský soud projednávat odvolání členek punkové skupiny Pussy Riot proti rozsudku, kterým byly za protiputinovskou "punkovou modlitbu" v chrámu odsouzeny ke dvěma letům vězení.

Obhajoba poukazuje na pochybení, ke kterým došlo v srpnovém procesu. Soudkyně nepředvolala většinu svědků a expertů navrhovaných advokáty a především staví na tom, že se podle ruských zákonů nejedná o trestný čin.

Odvolacího procesu se osobně účastní všechny tři odsouzené punkerky, Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30), které jsou opět umístěny do prosklené kabiny. V úvodu se Samucevičová zřekla služeb dosavadních advokátů kvůli rozdílným názorům na vedení obhajoby. Právě proto bylo jednání nakonec odročeno na 10. října.

Dva roky za punkovou modlitbu

"Bohorodičko, vyžeň Putina," zazpívala v moskevské katedrále Krista Spasitele 21. února pětice zamaskovaných děvčat. Policii se později podařilo dopadnout tři z nich. "Punkovou modlitbou" protestovaly podle svých slov proti výzvám hlavy pravoslavné církve patriarchy Kirilla hlasovat pro favorita březnových prezidentských voleb. Odsouzeny byly za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí.

Obhájci tvrdí, že jejich klientky byly odsouzeny na pokyn shora, ačkoli se dopustily nejvýše přestupku trestaného pokutou, neboť zločiny "svatokrádeže" a "rouhačství" zmizely z ruského práva v roce 1917 spolu s carem. V parlamentu však už čeká na posouzení návrh zákona, který by "náboženské" zločiny do ruského práva vrátil.

Zobrazit celou diskusi