Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Punkerky Pussy Riot před soudem: 7 let za urážku Putina?

Autor: ČTK, Kjos - 
23. července 2012
07:44

Trojice členek punkové skupiny Pussy Riot zůstává ve vazbě. Za to, že zpívaly píseň proti prezidentu Vladimiru Putinovi v pravoslavném chrámu, jim hrozí až 7 let. Dívky prý urazily věřící. Západ ale má jasno, že spíš pořádně vytočily Putina.

Trojice členek punkové skupiny Pussy Riot, která zpívala v hlavním pravoslavném chrámu země proti prezidentu Vladimiru Putinovi, zůstane ve vazbě dalších šest měsíců.Ostře sledovaný proces bude pokračovat v pondělí 23. července.

Za výtržnictví hrozí mladým ženám až sedm let vězení. Obhajoba navrhla pozvat do soudní síně také prezidenta Vladimira Putina a hlavu pravoslavné církve, patriarchu Kirilla.

Koncem února, ještě před prezidentskými volbami, pětice maskovaných členek kapely v chrámu Krista Spasitele zahrála píseň "Bohorodičko, vyžeň Putina". Policii se zakrátko podařilo dopadnout trojici členek kapely.

Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (29) jsou ve vazbě už od počátku března. U soudu jsou zastoupeny i "oběti" incidentu v podobě desítky strážců a zaměstnanců chrámu, kteří naléhají na co nejpřísnější potrestání obžalovaných.

Obžaloba happening charakterizuje i jako "svatokrádež" a útok na křesťanské hodnoty. Obhajoba naopak argumentuje, že mezi "oběťmi" není ani jediný řadový věřící, a tvrdí, že celý proces je politický a dirigovaný shora. Proces je kritiky poměrů vnímán jako další známka sbližování Putinova režimu se špičkami pravoslavné církve, ke které se hlásí většina Rusů.

vrtajzub ( 23. července 2012 09:31 )

marie60

vrtajzub ( 23. července 2012 09:29 )

starýpes Haškov Dobrý vojak Švejk si najde aj v dnešnej dobe veľa podobných situácii, len kedy padne vláda ktorá zvýši cenu piva ? Veľmi vtipne si to navliekol na toho diktátora Putina.

vrtajzub ( 23. července 2012 09:21 )

jarda304 - ja som to počula tiež vo verzii ktorú si uviedol v redakcii Blesku takéto kopance sú bežné, nezaručené správy na dennom poriadku a čim väčšia fantázia , tým kvalitnejší redaktor

jarda304 ( 23. července 2012 08:54 )

vysvětlení pro hloupého redaktora, nebo spíše redaktora demagoga. - Ty punkerky jsou žalovány za urážku věřících a výtržnost na jednom s nejsvětějších míst ruských pravoslavných. Něco jako by u nás punkeři vystoupili s agitkou proti církevním restitucím před oltářem ve sv. Vítu.

marie60 ( 23. července 2012 08:44 )

Bud´me rádi, že žijem v Česku. Tady by asi byla půlka národa za mřížemi, že uráží naše milované a všemi mastmi mazané politiky. Putin je pěkná netýkavka obecná.

Zobrazit celou diskusi