Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dopadený maďarský nacista (97): Jeho rozsudek smrti našli na Slovensku

Autor: ČTK, ljš - 
27. července 2012
08:23

Proces s maďarským nacistickým zločincem Lázslem Csatárym (97), který byl dopaden v Budapešti, se patrně přesune na Slovensko. Krátce po válce ho tam odsoudili k smrti a tento rozsudek byl nyní nalezen v archivu.

Nalezení rozsudku nad maďarským nacistickým zločincem Lászlem Csatárym znamená, že je volná cesta k tomu, aby byl souzen na Slovensku. Šestistránkový rozsudek, o němž si doposud mnozí mysleli, že se ztratil, se podle portálu sme.sk uchoval v archivu Státní bezpečnosti.

Součástí spisu o Csatárym, který má slovenský Ústav paměti národa, je i popis tohoto muže a výpovědi deseti klíčových svědků.

Nyní 97letý Csatáry za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu, jímž prošlo na 15.700 Židů. Část zahynula přímo tam, většina ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Před tím Csatáry v roce 1941 údajně sehrál "klíčovou" roli v deportaci 300 Židů z Košic na Ukrajinu, kde byli zabiti.

V březnu 1948 na něho vydal zatykač městský soud v Košicích, v nepřítomnosti ho lidový soud v tomto východoslovenském městě odsoudil k trestu smrti. V roce 1949 se ale pod falešným jménem dostal do Kanady.

Na svědomí má tisíce lidí

"Zadržené osoby v počtu 13.000 až 14.000 nechal odtransportovat do koncentračních táborů s úmyslem způsobit jim smrt plynem. Mezi nimi starce, děti, kojence a nemocné lidi," řekl podle archivních materiálů o Csatárym soudce. Sme.sk připomíná, že po nedávném zadržení v Budapešti Csatáry tvrdil, že je nevinný a nechápe, za co byl odsouzen.

Až do poloviny 90. let žil v Kanadě. Když se o něj kvůli jeho minulosti ale začaly zajímat tamní úřady, vrátil se zpět do Maďarska, kde nerušeně žil až do minulého týdne.

Slovenský Ústřední svaz židovských obcí chce, aby byl Csatáry souzen na Slovensku.

maximillian ( 27. července 2012 14:48 )

majojo ( 27. července 2012 10:11 )

Mně, například. Kdyby ho dokázali poslat na šibenici, docela by se mi to nepříčilo.

drazic ( 27. července 2012 09:59 )

Kdyby se dědek aspon omluvil - v jeho věku k tomu už nebude mít moc příležitostí.. Ale tihle lidi zřejmě svědomí nikdy nedožene. Jsem pro ho soudit i zavřít - minimálně mu ten proces připomene jaký zvěrstva se děly, a nebude se mu třeba tak lehce umírat.. Dožít bych ho nechal ve vězení, proč by si měl užívat svobody, věk by neměl být nějakou polehčující okolností

drazic ( 27. července 2012 09:44 )

Myslím si že přeživší i rodiny těch co tam zemřeli, i díky tomuhle "dědkovi" by s tebou asi nesouhlasili....

advokat2010 ( 27. července 2012 09:39 )

Odsoudit pachatele zločinů, je v pořádku bez ohledu na věk. Aktivistům bych doporučil, aby si položili otázku, jestli je skutečně v demokratickém a právním státě možné aplikovat etnickou segregaci (apartheid), etnicky oddělené školství, politiku občanů druhého řádu, etnicky selektivní zákazy vycházení, vstupu apod. Kéž by se i aktivisté řídili heslem: Co nemáš rád, nečiň druhým a měřili všem stejným metrem, a to zejména svému nejoblíbenějšímu státu a jeho "hrdinům" typu Menachem Begin - masový vrah a později nositel Nobelovy ceny za mír Nejde soudit jedny vrahy a zároveň oslavovat druhé.

Zobrazit celou diskusi