Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příběh Češky vězněné v Sýrii: Zmizela a nikdo neví, kde je!

Autor: Josef Šťastna - 
24. července 2012
16:05

Za mřížemi je už 31 dnů, nikdo přesně neví, co se s ní děje. Dvaatřicetiletou Češku Sandru Bitarovou zatkla syrská policie 24. června. Rodina má o ni strach a prosí tvrdý režim prezidenta Bašára Asada o slitování. 

Rodina nemá na Sandru Bitarovou žádný kontakt, její matka Hana žije ve strachu, nikdo neví, co se přesně stalo. Bitarová byla údajně zatčena za podporu syrské opozice, která vede otevřený boj proti režimu prezidenta Asada.

O propuštění ženy, která má české i syrské občanství, se zatím marně snaží i české ministerstvo zahraničí. Syrská justice jen slibuje a slibuje, ale nic se neděje. Na internetu dokonce vznikla petice za její propuštění.

Sandry otec Wael Bitar pracuje v zemi jako lékař. Jako na představitele inteligence je na něj pohlíženo zvlášť přísně. Odjet ze země zmítaného válkou bylo pro jeho rodinu velmi složité. Kromě Sandry uvízl v Sýrii i její bratr Chálid. 

"Za celou dobu jsme ji nemohli navštívit. Stále nám opakují, že ji propustí za dva dny a podobně. Situace je tady ale velmi komplikovaná. Lidé, kteří to mají na vládní straně na starosti, se mění každou chvíli a jednání začínají nanovo," uvedla pro týden.cz zoufalá matka Hana Bitarová.

Sandra i její bratr Chálid vyrůstali původně v Česku. Jejich dědečkem byl zakladatel Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole Ladislav Ondřej.

hanabit ( 25. července 2012 15:00 )

Velmi inteligentni nazory.Ti co zde pisi,co vedi o Syrii, ze ze sebe delaji velice chytry.Kdyby Sandra pracovala v Americe, tak by vse bylo vporadku?V dnesni dobe clovek hleda dobrou praci kde se da.To, ze mate o Syrii predstavy pod urovni dvouleteho decka, to by clovek prominul,ale byt proti pomoci pri lidskem nestesti, to ukazuje na urcitou lidsky upadek. Mohu rici, ze hodne lidi se nam snazi v nasem nestesti pomoci a tech par nelidu, nestoji za rec. Matka Sandry 

byvaly.idealista ( 25. července 2012 09:58 )

žila tam, jinak by nemohla pracovat v Damašku. Mohla si vybrat díky pasu život tady, nebo ve středověku. Vybrala si středověk a teď se dovolává pomoci od 21. století.

londynskypes ( 25. července 2012 07:20 )

krakonos ..ty a v Anglii??? s takovyma nazorama??

londynskypes ( 25. července 2012 07:19 )

idealista

londynskypes ( 25. července 2012 07:18 )

steje je to ceska holka i kluk..

Zobrazit celou diskusi